Projekt „Živjeti zdravo“ i u našoj školi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF). Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika.

Projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ je osmišljen kako bi pomogao očuvati prirodni pokret i naviku redovne tjelesne aktivnosti s kojom su djeca krenula u školu u uvjetima gdje ne postoji prostor namijenjen za provedbu tjelesne aktivnosti, odnosno u školama bez dvorane.

Tako je i naša škola dobila Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece. Radi se o setu kineziološke opreme koja se lako i brzo postavlja i uklanja te daje mogućnost izmjene i raznovrsnosti postavljanja u školi (u učionici, u holu ili nekom drugom prostoru) i na različitim prostorima izvan škole (na školskom dvorištu, na školskom igralištu, na livadi i sl.).

Uz pojašnjenje i demonstraciju korištenja poligona učiteljice Katarine iz Tjelesne i zdravstvene kulture kao i uz vođenje učiteljica i učitelja RN danas su učenici na školskom igralištu provodili zajedničke tjelesne aktivnosti.

S obzirom na neograničene mogućnosti kombinacija sastavnih dijelova poligona i mnoštva varijacija, poligon je bio jako zanimljiv učenicima te će uz redovno korištenje pružati svaki put nova otkrića i iznenađenja.

U tijeku su i radovi uređenja prostora bivšeg dječjeg vrtića koji će naši učenici napokon moći koristiti u slučaju lošeg vremena kao malu dvoranu za TZK.

Početak projekta „Živjeti zdravo“ će se odlično uklopiti uz dovršetak male dvorane te ćemo cijeli set kineziološke opreme moći koristiti i u zatvorenom prostoru.

Tomislav Božić

Odgovori