Vito Dminić sa svojom je obitelji posjetio Peru

Mamin rođak živi u Peruu. Ponekad sa svojom obitelji ljetuje u Vrbniku. Najesen smo dobili poziv da dođemo kod njih u Limu. Razmišljali smo neko vrijeme, a onda odlučili prihvatiti ponudu. Željno smo iščekivali datum polaska koji je bio 10. prosinca 2022. iz Italije, točnije venecijanskog aerodroma. U Peruu smo proveli punih mjesec dana i vratili se nazad tek 10. siječnja 2023.

Putovanje

Kasno u noć krenuli smo prema Italiji autom otkud smo otputovali avionom do Amsterdama. Tamo je bilo naše prvo presjedanje. Drugo presjedanje imali smo u Atlanti, a onda smo tek stigli do Perua, ravno u Limu gdje su nas dočekali naši rođaci. Putovanje je trajalo bez presjedanja 23 sata.  Između Evrope i Južne Amerike je šest vremenskih sati razlike tako da nam se je na početku bilo malo teško naviknuti. Putovati tako dugo bilo je zahtjevno i naporno, ali je sav umor potisnulo zadovoljstvo kojeg smo osjetili kad smo stigli do našeg odredišta. Istim putem slijedio je i naš povratak.

Grad Lima i smještaj

U Peruu je u prosincu ljeto, jako je toplo, ali za razliku od Vrbnika gdje se kupamo u moru tamo smo se kupali u bazenima. Bili smo smješteni kod rođaka, a grad Lima, Iqitos i Ica, koje sam tamo posjetio, bili su za mene pravo iznenađenje. Lima je glavni grad Perua. Promet je u tamo jako gust i prava je avantura voziti se njihovim cestama gdje često nailazite na neposlušne vozače koji ponekad krše pravila. Što se tiče hrane imaju finu piletinu i puno ukusnijeg voća kao npr. ananas. Plaća se novcima koji se zovu sol (sunce), a moguće je naći dobru i kvalitetnu odjeću za povoljan iznos.

Ocean

Ocean je hladan, plaže nisu kao naše, većinom su pješčane i ima puno surfera.

Grad Iquitos

Grad ima oko 400 000 stanovnika, prometuje se trokolicama, a ne autima i gust je promet. To je puno manji grad od Lime koja ima oko 11 000 000 stanovnika. Iqitos je dosta siromašan i neuredan grad. Tamo smo spavali u hotelu jednu noć prije posjeta džungli. Grad smo išli razgledati zato jer je to rodni grad rođakove majke.

Džungla i Amazona

U džungli smo proveli nekoliko dana. Prenoćili bismo u hotelu koji je bio izgrađen u stilu džungle izvana, a iznutra (sobe) je bio moderan. Tijekom boravka bili smo na otoku majmuna i šetali đžunglom uz pratnju vodiča. Tamo smo vidjeli majmune, anakondu, tarantule, otrovne žabe, raznolike ptice, iguanu… Gledali smo kako se radi sok od bambusa, lovili pirane u Amazoni i kušali ih pečene. Razgledali smo selo Indijanaca i uživali u njihovom plesu.

Grad Ica

Jedan od gradova koje smo još posjetili je grad Ica koji ima oko 300 tisuća stanovnika. On je poseban po tome što se nalazi blizu pustinje i turistički je gradić. U njegovoj blizini nas je oduševio Nacionalni rezervat Paracas gdje smo vidjeli životinje poput pingvina, mnogobrojnih ptica i morskih lavova. Prije i poslije posjeta tom gradiću spavali smo u dva hotela usred pustinje, a jedan je bio u oazi Huacachina. Zadnji dan u pustinji vozili smo se u buggyem kroz pustinju te sandbourdali. Sandbouranje se sastojalo od penjanja na dinu i spuštanja daskom do njena dna. Najuzbudljivija mi je bila vožnja buggyem koji se je isto s dine spuštao velikom brzinom ka njenom dnu.

Dojmovi

U Peruu su mi se najviše dojmile pustinja i džungla te park fontana u Limi. Ovo obiteljsko putovanje za mene je jako lijep doživljaj i volio bih se, svakako, još koji put vratiti u Peru. Nakon mjesec dana druženja bilo mi se je pomalo teško vratiti starom načinu života i hladnoj zimi u Hrvatskoj.

Vito Dminić, 6.r.

Odgovori