Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

18. studenog 1991. slomljena je herojska tromjesečna obrana grada Vukovara i počinjen strašni pokolj u Škabrnji, selu u zaleđu Zadra. Sabor Republike Hrvatske 2019. godine ovaj datum proglasio je Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, državnim praznikom i neradnim danom.

S obzirom da toga dana nema nastave, obilježili smo ga dan uoči prigodnim programom u predvorju naše škole. Program i prigodni plakat na nastavi povijesti pripremili su učenici 8. razreda: Ida Krtica, Josip Volarić, Ivan Bolonić, Niko Šarinić, Damjan Polonijo i Pavao Volarić. U kratkom recitalu govorili su o tragičnim događajima koji su obilježili 18.11.1991. Podsjetili su da je prošlo 30 godina, ali ne smijemo zaboraviti  živote dane domovini, hrabre branitelje, uništene domove, sela i gradove, jecaje patnika i  vapaje zarobljenih, razorene obitelji i izgubljena djetinjstva. Ne smijemo zaboraviti kako je teško izborena sloboda naše domovine Hrvatske u Domovinskom ratu.

Osmaši su pozvali sve prisutne i učenike i učitelje da zastanu, osjete suosjećanje, iskažu poštovanje i čuvaju sjećanje na one koji su patili, da zapale svijeće za živote koji su se ugasili. Uz sjetne taktove skladbe Brune Bjelinskog pod nazivom „Velika tuga u malom srcu“ u izvedbi učenika 7. razreda Nikole Božića na klaviru, predstavnici razreda zapalili su svijeće na ulazu u školsku zgradu, a potom su učenici pojedinih razreda palili svijeće i uz prozore na hodniku. Svijeće su gorile za trajno sjećanje i trajni mir.

Dina Valković, učiteljica povijesti

 

Odgovori