Istraživačka grupa naše škole dobila je podvodnog robota

Institut za razvoj i inovativnost mladih početkom listopada, u sklopu projekta Građanska znanost: mjerenje i promatranje mora, raspisao je natječaj namijenjen svim zainteresiranim ustanovama u Hrvatskoj koje rade s djecom.

Pored IRIM-a, u svojstvu nosioca projekta, kao projektne partnere potrebno je izdvojiti World Wide Fund for Nature – WWF Adria, The European Wergeland Centre – EWC i Hrvatsku gorsku službu spašavanja – HGSS, dok financijskom donacijom projekt pomaže i Mate Rimac. Ovom su hvalevrijednom inicijativom djeca dobila jedinstvenu priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, snimanjem u visokoj rezoluciji i robotskom rukom, istraže svoje morsko obalno okruženje te se posvete zapažanjima i bilježenju promjena, baš kao što to rade profesionalni znanstvenici. Primarna projektna aktivnost tako podrazumijeva periodičko mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija diljem Jadrana, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično. Segment projekta bit će usmjeren na integraciju s održivim morskim gospodarstvom na Lastovu, dok će dio biti posvećen i istraživanju kopnenih voda. U idućoj fazi, projektne aktivnosti šire se i na Norvešku. Rezultati provedenih mjerenja i svi vizualni zapisi bit će dostupni online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedna podatkovna baza o klimatskim i drugim promjenama koja će biti itekako korisna budućim istraživačima. Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka, kod njih se kroz ovakvo participiranje izgrađuje i osjećaj odgovornosti prema moru te se podiže generacija građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem, kako za vlastite obalne zajednice, tako i za šire društvo. Također, projekt izgrađuje i njihovu tehnološku pismenost te se mališani pripremaju za suvremena zanimanja povezana sa znanošću i tehnologijom.

Na sam natječaj IRIM-a prijavilo se dvjestotinjak ustanova s motivacijskim pismima u kojima su trebali prikazati svoja dosadašnja zalaganja te prezentirati vlastite planove za rad s podvodnim dronom. Članovi Istraživačke grupe Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Matične škole Krk detaljno su predstavili poduzete aktivnosti: četiri istraživačka putovanja u Geopark Rab tijekom kojih su prikupljali fosile puževa, školjki i foraminifera (krednjaka) iz doba eocena, zatim projekt Jesu li periske stvarno zaštićene? te razradu tema s raznih područja prirodnih znanosti na satovima Istraživačke grupe. Također, ponudili su i vlastitu viziju korištenja drona s obzirom na mogućnosti koje pruža Krčki akvatorij. S obzirom na sve navedeno, naši su mladi istraživači, sasvim zasluženo, odabrani za sudjelovanje u projektu kao sedma od ukupno 16 ustanova, s time da su jučer, 02. studenog, predstavnici Instituta za razvoj i inovativnost mladih, Nenad Bakić i Dario Vlahović, u prisustvu ravnatelja Serđa Samblića te voditeljice Istraživačke grupe Karmele Vajdoher Žilić, krčkim školarcima predali podvodnog robota, što znači da ih uskoro, u sklopu ove inicijative, očekuju i prve istraživačke akcije.