Osmaši u Vukovaru

U okviru projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ od 10. do 12. travnja 2018. u Vukovaru su boravili učenici osmih razreda OŠ „Fran Krsto Frankopan“ MŠ Krk, PŠ Vrh, PŠ Baška, PŠ Punat i PŠ Vrbnik u pratnji svojih razrednika: Milice Žužić, Marije Žužić, Željka Žica, Ljubice Matanić, Lea Brnabića i Dine Valković.

Obvezni projekt za sve osmaše u Republici Hrvatskoj provodi se od 2014. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Ministarstva hrvatskih branitelja. Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. U okviru razrađenog programa učenici su se upoznali sa svim odrednicama Domovinskog rata te pojedinostima tromjesečne opsada Vukovara, organizacije otpora, stradanjima, progonstvom Vukovaraca, logorima i zločinima nad civilima. Nakon predavanja učenici su obišli memorijalna mjesta: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put-Put spasa, Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica ’91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčaru, vodotoranj. Mjesta su to koja izazivaju gorčinu i težinu, a ostavljaju otvorena pitanja o ljudskoj brutalnosti koja nadilazi zdrav razum, o zlu koje nije biralo svoje žrtve, o odsutnosti svake humanosti.

Grad je pao 18. studenog 1991., no njegovi su se branitelji unatoč nadmoćnom velikosrpskom agresoru borili do kraja prkosno i ponosno. Njihova žrtva nije bila uzaludna, ugradili su sebe u konačnu pobjedu i oslobođenje naše domovine, a razrušeni grad postao je simbol otpora i nesalomljivog duha. Projekt bi trebao pomoći poslijeratnim generacijama u razumijevanju Domovinskog rata i Bitke za Vukovar ne samo kroz udžbeničko gradivo povijesti i stručna predavanja, već obilaskom autentičnih lokacija. Potresna svjedočanstva i mjesta tragedije opominju mlade na  teško izborenu slobodu u obrambenom ratu i žrtvu koju je podnio Vukovar, a trebali bi izazvati suosjećanje sa žrtvama i potrebu iskazivanja zahvalnosti svima koji su dali svoje živote i podnijeli teret za domovinu.  Ovaj ranjeni grad izdignuo se iz ruševina, život se u njega vraća, no Vukovarci će još dugo nositi rane proživljenih strahota, gubitka voljenih osoba i pokidanih međuljudskih odnosa.

U dvorištu Memorijalnog centra učenici su u pratnji bojnika Ivankovića razgledavali ratne avione, brodove, tenkove, transportere, oružje i drugu ratnu opremu. Na rekonstruiranom minskom polju upoznali su se s različitim vrstama mina i njihovim djelovanjem kako bi ih znali prepoznati i ponašati se u opasnim okolnostima. Pogledali su i izložbu fotografija hrvatskih ratnih vojnih invalida „Dani poslije“ te rekonstrukciju jednog srpskog logora s izloženim predmetima logoraša i medijskim materijalom iz ratnih godina.

Učenici su se tijekom posjeta Vukovaru upoznali s bogatom kulturno-povijesnom baštinom Vukovarsko-srijemske županije i nekada bogatog i razvijenog grada Vukovara. Posjetili su Gradski muzej Vukovar u obnovljenom dvorcu Eltz, obnovljeni samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova te novootvoreni Muzej vučedolske kulture.

Tijekom boravka u Memorijalnom centru i hostelu „Dubrovnik“ bilo je prilike za druženje, zabavu i upoznavanje s učenicima drugih škola. U Slavoniji nas je dočekalo ljeto, odlični predavači i ugodni djelatnici Memorijalnog centra što je pridonijelo uspješnoj realizaciji projekta. Bila je to prije svega edukativna ekskurzija s potresnom ratnom tematikom. Nadam se da su se mjesta tragedija usjekla u sjećanja naših osmaša, da su osjetili empatiju, zahvalnost, domoljublje, ali i da će živjeti u skladu s dobivenim porukama tolerancije i nenasilja.

Dina Valković, učiteljica povijesti OŠ „Fran Krsto Frankopan“

FOTOGALERIJA: