Osnovana Učenička zadruga ˝Busilak˝

Pri Osnovnoj školi ˝Fran Krsto Frankopan˝ Krk osnovala se Učenička zadruga pod nazivom Busilak. Osnivačka skupština održala se u Područnoj školi Vrh, koja je inicijator osnivanja Zadruge.  Na početku Skupštine sve je pozdravila  privremena, a  kasnije izglasana kao stalna,  predsjednica i voditeljica Zadruge, Sanja Novosel Grgurić. 

Prisutnima se obratio i ravnatelj Škole, Serđo Samblić, koji je prvi  podržao  ideju te pomogao u samom procesu osnivanja Zadruge. Uz to, rado je prihvatio biti njezinim  podupirućim  članom. 

U svojem izvješću, Sanja Novosel Grgurić istaknula je razloge zbog kojih se krenulo u osnivanje Učeničke zadruge. Protekle školske godine, PŠ Vrh sudjelovala je na Državnoj smotri Eko škola sa svojim proizvodima. Posjetitelji su rado degustirali te proizvode, poput džemova od dunja i smokava. Uz to, Školu krasi Mediteranski vrt u kojemu je i maslinik. Prošlogodišnja berba maslina bila je iznimno uspješna. Nakon prerade, dobilo se oko 50 litara potpuno prirodnog, ekstra djevičanskog, maslinovog ulja. Vezano uz to, ponosno smo se odazvali pozivu gradonačelnika grada Krka, Darija Vasilića. Svoje ulje pakirano u bočice s nazivom škole, poklonili smo uzvanicima na proslavi 20. godišnjice naše škole.

Rodila se ideja zašto ne ostvariti prihod koji bismo upotrijebili za daljne projekte. Upravo učenička zadruga spaja učenje s određenim proizvodnim i korisnim radom. Ideju se izložilo ravnatelju Škole, koji nas je povezao s gospodinom Ugom Toićem, članom lokacijske grupe Kvarnerski otoci. Gospodin Toić vodio je aktivnosti osnivanja učeničkih zadruga financiranih sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondovima Europske unije. Uključio nas je u postupak pripreme za osnivanje Učeničke zadruge.  Održano je 4 radionica: poduzetništvo, izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od vune, izrada balzama s mediteranskim biljem te izrada suvenira od naplavina. Učenici su bili veoma zainteresirani, grupa je brzo formirana te po prvi puta sudjelovala na Smotri učeničkih zadruga Primorsko goranske županije, u Fužinama.

Održanoj osnivačkoj skupštini prisustvovali su, uz učenike i učitelje zadrugare, članovi upravnog odbora: predsjednica i voditeljica Zadruge, Sanja Novosel Grgurić i njena zamjenica, Alenka Zahija (učiteljice razredne nastave), Serđo Samblić (ravnatelj Škole), Čedomir Miler (predstavnik grada Krka), Ugo Toić (agronom), Danijel Brozić (roditelj), Danijel Pavlović (Mjesni odbor Vrh) te Petra Bogović i Luka Perlić (učenici). Za početak, oformljene su dvije sekcije, Kreativna radionica i Eko proizvođači. Izložen je plan i program rada Učeničke zadruge Busilak, te financijski plan za tekuću nastavnu godinu.

Nadamo se da će se inicijativa Područne škole Vrh za osnivanjem zadruge prihvatiti kao nešto pozitivno te da će uskoro Zadruga Busilak dobiti nove ogranke u drugim školama našeg otoka!

Danijela Žužić Kosić

FOTOGALERIJA: