Otvaranje

Mala staroslavenska akademija „Dr. Antun Mahnić“ ostvarila je svoju punoljetnost

Otvaranje 18. saziva Male staroslavenske akademije "Dr. Antun Mahnić"Osamnaesti saziv otvoren je 27. listopada 2015. u predvorju osnovne škole u Krku pozdravnim riječima ravnatelja Serđa Samblića, pokretačice Akademije Ane Kirinčić i novog voditelja Tvrtka Božića. Kao i svake godine odabrane su teme iz zavičajne povijesti otoka Krka. Povodom 110-e obljetnice osnivanja prvog parobrodarskog društva na otoku Krku, teme akademije povezane su s promjenama koje je u pomorstvu i brodogradnji izazavala prva industrijska revolucija i upotreba parobroda na ovim prostorima.

Ovogodišnji saziv okupio je 33 učenika iz OŠ „Fran Krsto Frankopan“ i OŠ „Omišalj“. Pratit će ih i voditi učitelji povijesti, hrvatskog jezika, likovne i glazbene kulture, vjeronauka i informatike: Tvrtko Božić, Željka Mišta, Alma Dujmović, Mirjana Žužić, Davor Burlović, Iva Dujmović, Ema Jedrilinić, Antonia Martinčić i Dina Valković.

Otvaranje 18. saziva Male staroslavenske akademije "Dr. Antun Mahnić"Cilj rada je kao i svake godine, kroz produbljenu analizu otkriti spoznaje o zavičajnoj povijesti i kulturnoj baštini otoka Krka i njegovog šireg okruženja kao dijela nacionalne i europske baštine. Tijekom rada koristit će se različite metode: izvanučionički terenski rad, kraća predavanja, rad u radionicama, timski i individualni rad te će se poticati učenike na stvaranje istraživačkih i kreativnih radova.

Akademija će trajati četiri dana. Jutarnji sat predvđeni su za predavanja i obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti grada Krka dok su popodnevni predviđeni za rad u radionicama: povijesnoj, kaligrafskoj, likovnoj, glazbenoj, glagoljaškoj, radionici za umjetnost riječi i novinarsko-informatičkoj radonici. U četvrtak se planira i terenska nastava u Šilo, Klimno i Punat, dok je zadnji dan predviđen za sintezu stečenih znanja i pripremanje prezentacije radova za završnu svečanost koja će se održati 30. listopada 2015. u 18.00 sati. Pozivaju se osobito roditelji, ali i svi koje zanimaju teme iz zavičajne povijesti otoka Krka, ali i one koje zanima što daroviti učenici mogu naučiti i stvoriti u samo četiri dana trajanja Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“.

Dina Valković

Otvaranje 18. saziva Male staroslavenske akademije "Dr. Antun Mahnić"