Radionice

NOVINARSKO – INFORMATIČKA RADIONICA

Dina Valković i Iva Dujmović

Mi smo „Lučonoše“. Posudili smo ime naše novinarsko – informatičke ekipe od imena časopisa kojega je pokrenuo biskup Anton Mahnić. Našu ekipu čine: Diana Djordjević i Nina Mrakovčić iz PŠ Punat, Marko Sršić iz PŠ Dobrinj, Maida Jakupi i Ivona Stašić, te Marin Geljić i Gabriel Malović iz MŠ Krk. Vodile su nas učiteljice: Iva Dujmović i Dina Valković, a tehnička podrška bila nam je i učiteljica Alenka Žužić.

Luč znači svijetlost, a mi ćemo vam medijski osvijetliti sva događanja tijekom akademije: predavanja, povijesne šetnje, terensku nastavu, rad u radionicama, nastale radove, otvaranje akademije i završnu svečanost.

Naš je zadatak, tijekom četiri dana, bio pozorno pratiti sve što se događa, kako bi vas o svemu tome mogli izvijestiti riječju i slikom. Fotografirali smo, pisali reportaže, članke, napravili smo i intervju, snimili smo video izvještaj terenske nastave trećeg dana, pripremili smo Power Point retrospektivu Akademije i prikaz svih sudionika. Svi ti sadržaji bit će objavljeni na webstranici OŠ „Fran Krsto Frankopan“. Također smo izradili akreditacije i diplome za sve sudionike.

Lučonoše

Lučonoše

GLAGOLJAŠKA RADIONICA

Na glagoljaškoj radionici sudjeluju svi učenici akademije. Voditeljica je vjeroučiteljica Mirjana Žužić. Sudionici će naučiti pjevati dijelove staroslavenske večernje. Nije to nimalo lako, ali potrudit će se. Na staroslavensko večernji prije završne svečanosti učenici će izvesti što su naučili.

Glagoljaška radionica

UMJETNOST RIJEČI

Radionica za umjetnost riječiU Radionici umjetnosti riječi dočekale su nas voditeljice, to su učiteljice Antonia Martinčić i Ema Jedrlinić. U njihoj radionici sudjeluju učenice Lea Lulić, Ana Kranjec i Sara Bajčić iz PŠ „Dubašnica“ Malinska, Antonelom Juranić iz PŠ Vrbnik, Petra Depikolozvane i Nikolina Kosić iz PŠ Vrh, Vanesa Morić i Isabella Molitorisz iz MŠ Krk. Razgovarale su o parobrodarstvu i industrijskoj revoluciji. Pokušale su to povezati s umjetnošću. Učiteljice su ih  poticale na stvaranje i pokušale su u njima probuditi inspiraciju. Stvarat će prozne i poetske radove. Cilj im je da svaka sudionica sastavi barem po jednu pjesmu i jedan sastavak. Mašta je njihovo osnovno sredstvo rada. Najbolje radove prezentirat će na završnoj svečanosti.

GLAZBENA RADIONICA

Tijekom trajanja Akademije svi učenici sudjelovat će u glazbenoj radionici. Voditelj je učitelj glazbene kulture Davor Burlović. Tema parobrodarstva inspirirala nas je čak i na pjevanje, spojit ćemo dvije pjesme: Kad naš brod plovi i Ruzinavi brod. Učitelj je zamislio da se izmjenjuju muški i ženski glasovi. Kad naš brod plovi izvodit će samo muški članovi radionice, dok će Ruzinavi brod izvodit ženski članovi, a u refrenu će im se pridružiti i muški članovi. Učitelj će našu izvedbu popratiti na glasoviru. Ova radionica je bila jako vesela, nadamo se da će vam se svidjeti naša izvedba na završnoj svečanosti.

Glazbena radionica

LIKOVNA RADIONICA

LIKOVNA RADIONICAU likovnoj radionici sudjeluje šest učenica: Ivana Mrakovčić, Ana Lipovac i Josipa Dubravica iz PŠ Punat, Nikolina Nešković iz MŠ Krk, Karla Jurić iz PŠ Dobrinj te Ivana Gržetić iz PŠ Malinska Dubašnica. Njihova voditeljica je učiteljica likovne kulture Alma Dujmović. Crtaju individualne radove, a tema im je para s obzirom da smo se tijekom Akademije bavili „stoljećem pare“, parobrodima i prvom industrijskom revolucijom.  Koriste se suhim pastelama i akvarelom. Prepustili su se inspiraciji, kreativno će stvarati i pokušati na različite način prezentirati paru. Svatko bi trebao nacrtati dva rada, a ako stignu i više. Za završnu svečanost pripremit će izložbu svojih radova.

Diana Djordjević i Nina Mrakovčić, PŠ Punat

LIKOVNA RADIONICA

KALIGRAFSKA RADIONICA

Sudionici kaligrafske radionice su učenici OŠ „Omišalj“: Maris Čaušević, Jelena Žic, Andro Depeder, Bruno Požega, Vito Huljić i učenici PŠ Baške: Zara Čubranić i Marija Polonijo. Voditeljica radionice je učiteljica Željka Mišta. Radionicu su nazvali „Kuriktari“. Rade u timu, bave se vještinama čitkog i lijepog pisanja latinice i glagoljice. Pri radu koriste različite materijale poput papira u boji i flomastere. Izrađuju brodove od papira i na njih pišu imena sudionika Male Staroslavenske akademije koje će pokloniti svim sudionicima za uspomenu. Izradit će i plakate.

KALIGRAFSKA RADIONICA

POVIJESNA RADIONICA

U povijesnoj radionici sudjeluju učenici: Noa Kovačević i Andrija Polonijo iz PŠ Vrbnika, Sebastian Lleshdedaj i Robert Turković iz MŠ Krk te Jan Meixner iz OŠ Omišalj. Njihov voditelj Tvrtko Božić nazvao je radionicu „Prijatelji pare“. Oni se bave glavnim temama Male staroslavenske akademije. Njihov zadatak je pisanje eseja i analiza slikovnih i pisanih povijesnih izvora. Svoj rad na završnoj svečanosti prikazat će na plakatima i usmenim prezentacijama.

Ivona Stašić i Maida Jakupi, MŠ Krk

POVIJESNA RADIONICA POVIJESNA RADIONICA (2)