Županijska / biskupijska Vjeronaučna olimpijada u Krku

Ekipa iz Krka osvojila 1. mjesto na biskupijskoj Vjeronaučnoj olimpijadiZavršnica Vjeronaučne olimpijade za osnovne i srednje škole s područja Krčke biskupije u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije održana je u 2. ožujka 2017. u prostorima OŠ Frana Krste Frankopana u Krku. Na završnom natjecanju, koje je imalo za temu Misijska djelatnost Crkve sudjelovalo je deset osnovnoškolskih  i dvije srednjoškolske ekipe.

Vjeronaučna olimpijada započela je u crkvi Majke Božje od Zdravlja u Krku. Riječi pozdrava i dobrodošlice natjecateljima i njihovim mentorima uputio je mr. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda. Potom je krčki biskup mons. Ivica Petanjak natjecateljima uputio poticajne riječi o važnosti razvijanja misijskog duha u životu, poželio da netko od prisutnih natjecatelja postane jednog dana misionar te im zaželio uspjeh na Olimpijadi. Potom je vlč. Ivica Kordić, župnik u Puntu, progovorio i zorno svjedočio o svom petnaestogodišnjem iskustvu misionarskog rada u Zambiji. Nakon toga, sudionici su otišli prema osnovnoj školi Fran Krsta Frankopana gdje ih je pozdravio ravnatelj domaćin, gosp. Serđo Samblić.

Uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od tri dijela: pisanoga testa, tombole i milijunaka.

Prvo mjesto s 50,50 bodova osvojila je ekipa OŠ Fran Krsto Frankopan iz Krka u  sastavu: Dora Božić, Nika Grdinić, Antonio Jurešić i Laura Udina pod vodstvom vjeroučiteljice Vesne Avsec. Oni će zastupati Biskupiju na državnom natjecanju u Topuskom od 5. do 7. travnja 2016. Drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ A. G. Matoša iz Novalje, a na treće mjesto plasirala se ekipa OŠ Omišalj, PŠ Dobrinj.

Na završnom natjecanju za učenike srednjih škola s 78,75 bodova Krčku biskupiju zastupat će SŠ Ambroza Haračića iz Malog Lošinja u sastavu: Nikolina Karčić, Marko Mikić,  Zala Nikolić i Brigita Sorić pod vodstvom vjeroučiteljice s. Branke Plenča. Drugo mjesto pripalo je SŠ Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka.

Za vrijeme ispravljanja testova natjecatelji su još jednom imali prigodu upotpuniti teoretsko znanje o misijama. U crkvi su sudionici čuli iskustvo svećenika misionara, a u školi im je o svom iskustvu volontiranja u Tanzaniji i projektu pomoći nabavka madraca i solarnih lampi za najpotrebnije progovorila laikinja Sara Kosić iz Krka. Uz to je vlč. Božidar Volarić, biskupijski povjerenik za misije, progovorio o misijskom pastoralu i predstavio misionare iz Krčke biskupije. Na kraju je vlč. Božidar podijelio nagrade natjecateljima i njihovim voditeljima. Nagrade je darovao biskup Ivica Petanjak.

FOTOGALERIJA:

tekst i fotografije preuzete sa web stranice Biskupije Krk