Učenice OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk – PŠ Vrbnik na LiDraNu u Vodicama

Ovogodišnja državna smotra LiDraNa održana je u Vodicama od 24.4.- 28.4.2023. i okupila je 550 učenika i 250 mentora iz svih županija Republike Hrvatske. Predstavnici PGŽ u kategoriji skupnih scenskih nastupa za osnovne škole bili su i učenici OŠ F.K.Frankopan Krk, PŠ Vrbnik.
Učenice 5. razreda PŠ Vrbnik, Anđela Toljanić i Dora Volarić izvele su tekst Prva meštrica koji je napisala njihova mentorica prof. Mira Katunar na zavičajnoj čakavštini.

Prije trideset i tri godine pokrenuta ja smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva nazvan LiDraNo. Nositelji smotre su kreativni mladi učenici osnovnih i srednjih škola. Kroz sve ove godine provlači se ista misao vodilja, od školske preko županijske do državne razine – pišem, glumim i stvaram. Kreativni su to učenici koji u sebi nose talenat za takav izričaj i šalju poruke vođeni svojim mentorima na izvannastavnim aktivnostima.

Ovogodišnja državna smotra LiDraNa održana je u Vodicama od 24.4.- 28.4.2023. i okupila je 550 učenika i 250 mentora iz svih županija Republike Hrvatske. Predstavnici PGŽ u kategoriji skupnih scenskih nastupa za osnovne škole bili su i učenici OŠ F.K.Frankopan Krk, PŠ Vrbnik.
Učenice 5. razreda PŠ Vrbnik, Anđela Toljanić i Dora Volarić izvele su tekst Prva meštrica koji je napisala njihova mentorica prof. Mira Katunar na zavičajnoj čakavštini. Oživjele su priču kada se je prva buntovna djevojka htjela upisati u tek otvorenu školu za žene želeći postati meštrica (učiteljica), ambicioznoj ženi koja je htjela steći obrazovanje i ne ovisiti o mužu. Od prve škole za djevojčice otvorene 1848. godine, u slijedećih stotinu godina Vrbnik je dao sto meštrica, odgajateljica i profesorica. Postalo je to zanimanje za vrbničke djevojke koje su svoj život posvetile obrazovanju djece, nekada davno putovale po dekretu i poučavale djecu od Kastva pa dalje.
Prosudbena komisija državne razine LiDraNa koju su u kategoriji scenskih nastupa činili poznati glumci, dramaturzi i redatelji hrvatskih kazališta, na kraju svih odgledanih scenskih uradaka, održali su okrugli stol i zornim primjerima ukazivali na pogreške, ali češće su hvalili razinu stečenih znanja vezanih za dramski izričaj učenika izabranih za državnu razinu. Na okruglom stolu naše su predstavnice, Anđela, Dora i njihova mentorica Mira Katunar, dobile pohvale za svoj rad, autorski tekst i trud za očuvanje vrbničkoga govora.
Kroz ovogodišnju državnu smotru LiDraNo, provlačila se je misao vodilja da je u životu i odnosima među ljudima različitost bogatstvo, pa tako i u uporabi jezika, vrbničkog zavičajnog govora.
Očuvati zavičajni govor, ispričati neku našu priču bio je cilj prof. Mire Katunar i ove dramske družine koja je koristeći baštinu, stvorila nove vrijednosti.