Izlet povodom Dana škole i cjelogodišnjeg projekta “Stare igre”

U ponedjeljak 15. svibnja bili smo na terenskoj nastavi i izletu povodom Dana škole i izvedbe cjelogodišnjeg projekta “Stare igre”. Krenuli smo u 8 sati iz Punta sa dva autobusa u pratnji naših učiteljica i učitelja Marijane J,. Mladenke, Marijane K., Margarete, Marte, Milene, Mladena, Željka i Martine.

Majerovo vrilo ili izvor rijeke Gacke nalazi se u Ličkom selu Sinac. Na Majerovom  vrilu nalaze se dvije mlinice kojih je nekad bilo šesnaest. Te mlinice se i danas koriste, no mnogo rjeđe. Iznad vrela nalazi se punionica vode rijeke Gacke jer, kao što znamo, rijeka Gacka je druga u Europi po čistoći. Ta punionica puni flašice kupovne vode „GODA“. U blizini izvora živi gospodin koji nam je ispričao sve o mlinicama i životu tog kraja. Prije 35.  godina tamo je živjelo 3,000 ljudi, dok danas tamo živi samo oko 500 ljudi. Ljudi se bave stočarstvom i poljoprivredom, a neki i lovom. Pričao nam je o vuni, te za što se sve koristi. Vuna je kvalitetnija za noge od naših čarapa jer ona ljeti hladi noge, a zimi grije. Isto je tako i sa prekrivačima za spavanje.

Sara Antolić

Nakon ručka posjetili jednu veoma lijepu destinaciju, a to je bio “Pećinski park Grabovača”. Tamo nas je dočekao vodič Tomislav i rekao nam nešto o tome parku. Park obuhvaća 3 špilje, a to su špilja Samograd, Medina i Amidžina. U parku također žive razne vrste životinja kao što su srne i divlje svinje, tuda su se kretali i vukovi i medvjedi, a ono što je nas učenike najviše oduševilo, ali neke i zaprepastilo, je to da na području parka žive dvije od tri vrste zmija otrovnica: poskok i riđovka. Nakon vodičevog govora o ljepotama parka, krenuli smo u špilju Samograd. Trebali smo se toplo obući pošto je temperatura iznosila samo osam stupnjeva. Ta se špilja sastoji od 4 dvorane: Frasova dvorana, Perušića dvorana, Karlovića dvorana i Kukuljevića dvorana. Unutra smo vidjeli prekrasne stalagmite i stalaktite i ostali oduševljeni ljepotom špilje.

Ana Lipovac

Posljednji dio našeg izleta bilo je natjecanje uz pomoć starih igara. Na velikoj ledini u pećinskom parku igrali smo potragu za blagom, bacanje kamena s ramena, skakanje u vreći i potezanje konopa. Potragu za blagom smo igrali tako što smo se podijelili u timove od po 11 ili 12 učenika i uz pomoć karte i kompasa morali smo ići od jedne do druge postaje. Pobjednici su na kraju dobili kristal iz špilje. Bacanje kamena s ramena igra se tako što se nakon kratkog zaleta kamen iz položaja ramena zabaci što je dalje moguće. Skakali smo u vrećama od jute i trudili se da budemo što brži i spretniji od svojih suskakača. Pravilo je da vreću moramo držati u visini pasa i ona ne smoje pasti – kao ni mi 🙂 Na samom kraju potezali smo konop razred protiv razreda, a najjači i najsložniji pokazali su se drugaši i šestaši.

Naš prekrasan dan završili smo pauzom u gradu Senju s pogledom na kulu Nehaj koju ćemo posjetiti prvom prilikom.

Vigo Nadal Buweden

Rezultati sportskih natjecanja u nižim razredima:

DJEVOJČICE

DJEČACI

 

BACANJE KAMENA S RAMENA

1. Paola Žic

2. Petra Žic

3.Erin Orlić

1. Emanuel Žic

2. Roko Žic

3. Gabrijel Mihajić

SKAKANJE U VREĆI 1. Paola Žic

2. Petra Žic

3. Erin Orlić

1. Jan Radman

2. Dino Nešić

3. Roko Žic

Rezultati natjecanja u višim razredima:

DJEVOJČICE DJEČACI
BACANJE KAMENA S RAMENA 1. Lana Laštro i Mia Radman

2.Ana Orlić i Ivana Mrakovčić

3.Paola Bukal i Ena Karabaić

1. Melis Huremović i Lorenzo Orlić

2.Antonio Batinić i Matia Kuljanić

3.Vigo N. Buweden i Andre Orlić

SKAKANJE U VREĆI 1.Antonela D. i Nina Mrakovčić

2.Lucija Derenčinović i Mia Radman

3.Nadine Bikič i Ena Karabaić

1.Vigo N. Buweden i Andre Orlić

2.Roko Jerković i Ivan Roko Mihajić

3.Samuel Bajrić i Diego Žic