Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (27. siječnja)

Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (27. siječnja) obilježen je u petak, 29. siječnja 2016. godine u predvorju MŠ Krk. Manifestacija je okupila 147 učenika osmih razreda krčkih osnovnih škola, a nazočili su joj predstavnici krčkih općina, gradonačelnik Grada Krka g. Darijo Vasilić, načelnik Općine Punat g. Marinko Žic, načelnik Općine Baška g. Toni Juranić, predstavnici SUBNOR- a Primorsko- goranske županije, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka g. Darko Fanuko, ravnatelj OŠ “Fran Krsto Frankopan” Krk g. Serđo Samblić, ravnatelj OŠ “Omišalj” g. Žarko Žarković, članovi UABA otoka Krka i ostali gosti.


Program obilježavanja Dana sjećanja na holokaust započeo je prikazivanjem dijela filma “Povratak posljednjeg” o sudbini obitelji Mandić iz Opatije i njenog glavnog protagonista gospodina Olega Mandića koji je bio poseban gost krčke manifestacije. Gospodin Mandić je nakon prikazanog filma pojasnio okolnosti koje su, u ljeto 1944. godine, dovele do njegove deportacije u najveći i najstrašniji nacistički logor Auschwitz- Birkenau u koji je, preko Italije, poslan zajedno sa majkom i bakom zbog očevog i djedovog pridruživanja partizanskom pokretu. Potom je opisao mjesece koje je proveo u logoru kao jedanaestogodišnji dječak označen kao politički zatvorenik. Odgovarajući na pitanja učenika i gostiju iz publike gospodin Mandić je rasvijetlio genezu i povijest holokausta, najstrašnijeg genocida XX. stoljeća, te objasnio kako je krajem veljače 1945. godine bio posljednji logoraš koji je živ napustio Auschwitz.
Svjedočenjem gospodina Olega Mandića kao negdašnjeg logoraša učenici su dobili potpuniju i jasniju sliku jednog od najtragičnijih segmenata novije europske i svjetske prošlosti čije se posljedice manifestiraju u različitim oblicima sve do našega vremena. Na kraju svoga obraćanja gospodin Mandić je odaslao poruku da treba širiti toleranciju, uvažavati različitosti i odstraniti mržnju koja jedina može pokrenuti zlo. To je ujedno bila završna poruka krčke manifestacije upućena svima koji su joj nazočili.
Manifestacija je ujedno bila popraćena izložbom likovnih radova na temu holokausta koju je s učenicima MŠ Krk i PŠ Punat osmislila i oblikovala Alma Dujmović, učiteljica likovne kulture, te literarnih radova koju je s učenicima MŠ Krk priredila Milica Žužić, učiteljica hrvatskog jezika. Suradnja sa JUSP Jasenovac u ostvarenju “Projekta Šafran” prezentirana je plakatom učenika PŠ Vrh.
Obilježavanje Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti realizirano je suradnjom stručnog aktiva učitelja povijesti i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, uz svesrdnu organizacijsku pomoć ravnatelja krčkih osnovnih škola. To je prvi od nekoliko najavljenih projekata namijenjenih učenicima osmog razreda čija je realizacija predviđena tijekom ove nastavne godine.

 

Izvješće sastavio:
Tvrtko Božić
voditelj stručnog aktiva učitelja povijesti