Projekt: Kosa ljubavi

Projekt (koji to uopće nije trebao biti 🙂 ) započeo je ove jeseni kada je naša osmašica Andrea došla u školu s novom, vrlo kratkom frizurom, odrezavši svoj gusti, tamni rep. Vjeroučiteljica Martina ju je pitala što je učinila s repom i je li ga možda donirala. Tada im je otkrila da već neko vrijeme pušta kosu s namjerom da ju donira udruzi “Kosa ljubavi”.

Udruga ima za cilj skupljati pramenove kose u minimalnoj duljini od 20 cm kako bi se od njih izradile perike za djecu oboljelu od raka koja su uslijed kemoterapije ostala bez svoje kose. Kosa nam je svima dobrodošao ukras na glavi, a možemo samo zamisliti koliko njezin nedostatak tim malenim glavicama znači u groznim trenucima borbe s teškom bolešću. Na žalost, ne možemo utjecati na ishod njihovog liječenja, niti možemo pomoći sa konkretnim novčanim iznosom (a znamo da su liječenja izrazito skupa) ali možemo pomoći kosom kako bi se osjećali bar malo bolje.

Kako je Andrea sačuvala svoj rep za uspomenu odmah je rekla da će ga rado poslati Udruzi i učiteljica je predložila i ostalim dugokosim učenicama da razmisle žele li se i one pridružiti. U početku su se mnoge nećkale ali nagovaranja nije bilo. No, malo po malo, kako to obično i biva, djevojke su odlučile posjetiti svoje frizerke. Priči se priključila i bivša učenica Nikol i buduća učenica prvog razreda Ana (zato nas je na fotografiji 12). Skupa s njima skupili smo 14 repova i pletenica u dužini od čak 350 cm!

Paket sa sakupljenom kosom poslan je Udruzi “Kosa ljubavi” no ovim putem potičemo zainteresirane koji se još možda nisu ohrabrili da se i oni priključe jer, vjerujte nam, kosa raste brzo 🙂