Projektni dan

U petak, 29. svibnja u školi smo imali projektni dan. Ovogodišnja tema bila je “Kretanjem i zdravom prehranom do zdravlja”. Svaki je razred, zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima, vrijedno pripremao svoj doprinos ovoj temi.

Tako nas je 4. razred uveo u projekt desetominutnom tjelovježbom na ulazu u školsku zgradu. Iako smo još bilo pomalo pospani u 8 sati vrijedno smo prionuli razgibavanju.

Sada smo bili potpuno spremni poslušati što su nam pripremili ostali razredi. Program je vodila učiteljica Njemačkog jezika i koordinatorica ovog dana Marta Feretić.

Prvašići su nas sa svojom učiteljicom upoznali s piramidom pravilne prehrane. Uz pomoć pedagoginje Ivane Bonifačić pripremili su plakat na kojem su uz pomoć sličica prikazali hranu koju redovito konzumiramo i smjestili je u pripadajući razred radi lakšeg razumijevanja. Osim toga, na simpatičan način su nas uvjerili da nije teško promijeniti nezdrave navike pa smo mogli vidjeti da su i dva medvjedića odlučila jesti povrće!

Drugi razred je proučavao osnovne strukture gibanja u svakodnevnom životu pa su nam zorno prikazali kako izgleda npr. hodanje, trčanje, provlačenje, preskakanje, puzanje, a svima se posebno svidjela prezentacija guranja 🙂

Učenici trećeg razreda predstavili su nam uz pomoć recitala vitamine i minerale, u kojoj se hrani nalaze i čemu služe. Naučili smo da itekako možemo živjeti u zdravlju i snazi uz pomoć pravilnog odabira hrane.

Na red su došli šestaši koji su nam predložili tjedni menu našega kraja tj. jelovnik naših starih.

Nakon njihove prezentacije mikrofon su preuzele sedmašice koje su priredile intervju s gđom. Vesnom Sluga rođ. Maračić Andračić, planinarkom rodom iz Punta. Napomenula nam je, budu li nas pitali čigova je ona, da kažemo da je od Iva Andračića kuhara. Gospođa Vesna objasnila nam je što je planinarenje, kako se priprema za svoje planinarske izlete, a i pokazala nam je svoju planinarsku opremu. Naučili smo da uvijek moramo pratiti planinarske oznake i da ne smijemo skretati s puta. Kako je članica našeg otočnog Planinarskog društva Obzova, upoznala nas je i s njihovim redovnim aktivnostima tokom godine kao što su čišćenje i označavanje staza, čišćenje plaža na proljeće i organizacija tečajeva – škola planinarenja za vodiče, školu alpinizma, a imaju i foto sekciju.

Osmaši su nas upoznali s modernim načinom vježbanja poznatim pod nazivom street workout. Zaključili smo da je ovakva vrsta vježbanja zanimljiva i zabavna ali ujedno i izrazito zahtjevna.

Naš projektni dan završio je nakon malo posebnije marende no inače. Na tome zahvaljujemo g. Kornelu Mihajiću koji je s našom kuharicom priredio za svih salatu od integralne pašte, svježeg sira i mnoštva povrća.