Sudjelovali smo na hodočašću djece na grob biskupa Mahnića

Petnaestu godinu za redom djeca cijele Krčke biskupije subotu pred Cvjetnicu hodočaste na grob biskupa Mahnića. I ove se godine okupio velik broj hodočasnika.

Za razliku od prethodnih susreta koji su se održavali samo u katedrali, ovog je puta program bio nešto drugačije osmišljen. Djeca su podijeljena u četiri skupine koje su se gradom kretale smjerom kazaljke na satu i posjećivale četiri mjesta usko vezana uz život biskupa Mahnića. U crkvi franjevaca trećoredaca nas je gvardijan poučio o povezanosti biskupa Mahnića s franjevcima. Na groblju nas je dočekao krčki župnik vlč. Anton Valković i pokazao nam grob biskupove majke Josipe i kratko nam govorio o njezinom životu uz sina s kojim se doselila u Krk. Slijedeće odredište bila je katedrala gdje je vlč. Saša Ilijić govorio o školovanju i ređenju biskupa Mahnića i djeci pokazao biskupovu mitru i Latinsko-njemački rječnik koji je biskup koristio tokom svog školovanja. Program je završio u dvorani biskupije koja je početkom 20. stoljeća bila tiskara koju je otvorio biskup Mahnić o čemu je govorio preč. Franjo Velčić.

Sve su se grupe ponovno okupile u katedrali gdje je kratko predstavljena slikovnica o životu biskupa Mahnića koju su sami izradili. Naime, tokom prvog polugodišta svaka je škola u biskupiji imala zadatak slikom i tekstom obraditi jedan dio biskupovog života. Komisija je odabrala najuspješnije radove od kojih je zatim sačinjena slikovnica. Autori su nagrađeni simboličnim darovima. Predstavnik naše škole bila je Nicole Toffolon.

Vrhunac susreta bila je sv. misa koju je predvodio biskup Ivica.

vjeroučiteljica Martina