Terenska nastava u Karlovac i Zagreb

U ponedjeljak, 4. prosinca učenici viših razreda sudjelovali su u terenskoj nastavi koja je obuhvaćala posjet akvariju slatkovodnih riba Aquatika u Karlovcu, edukativnu radionicu u Zoološkom vrtu Zagreb i uživanje u ponudi Adventskog sajma u Zagrebu. Svaki je razred dobio zadatak posebno pratiti dio puta i o njemu napisati svoj izvještaj.

Dana 4.12. razredi od 5. do 8. išli su u Karlovac posjetiti akvarij slatkovodnih riba „Aquatika“. Kreuli smo u 7 ujutro busom na kat te smo stigli u Karlovac oko 9 i pol. Kada smo stigli do akvarija, vodič je bio vrlo ljubazan te nam je odmah počeo pokazivati slatkovodne ribe i pričati o njima, njihovim staništima, načinu života itd. Vidjeli smo puno riba, od manjih do većih, sve su bile zanimljive i posebne na svoj način. Crvenperka je riba od oko 30 cm i 1 kg, prosječnog životnog vijeka oko 10 godina. Hrani se biljkama te je endem Jadranskog slijeva, a može biti nađena i u Crnomorskom slijevu. Mekousna je riba s osobinama pastrve i lipljena, a njena staništa su rijeke Jadro i Vrljika. Turskijev klen je kritično ugrožena vrsta. Naziv je dobio po generalu Von Turskom, povijesnom pokrovitelju proučavanja slatkovodnih riba. Štuka je riba oko 100 cm i 10 kg, prosječnog vijeka 20 godina. Hrani se ribama, pticama, malim sisavcima itd. Njezino je stanište Crnomorski slijev. Šaran je riba od oko 80 cm, 20 kg i prosječnog životnog vijeka oko 25 godina. Hrani se biljakama, bezkralježnjacima, algama, malim ribama itd. Spada u Crnomorski slijev. Uklija je riba od oko 18 cm, 0,06 kg te prosječnog vijeka oko 5 godina. Hrani se uglavnom planktonima i bezkralježnjacima. Također, kao i Uklija, spada samo u Crnomorski slijev. Klenić je riba od oko 40 cm, težine 1 kg i može živjeti do oko 16 godina. Hrani se samo bezkralježnjacima i spada u Crnomorski slijev. Klen je riba od oko 40 cm, težine 1,5 kg te može doživjeti 20 godina pa i više. Njezina se prehrana sastoji od bezkralježnjaka, biljaka pa čak i riba. Spada u Crnomorski i Jadranski slijev. Dvoprugasta uklija je riba dužine oko 12 cm i težine 0,03 kg. Živi samo oko 4 godine te se hrani bezkralježnjacima. Također spada u Crnomorski slijev. Bolen je slatkovodna ribi od oko 70 cm i teži 4 kg. Njezin životni vijek je 15 godina. Hrani se bezkralježnjacima i ribama te spada u Crnomorski slijev kao većinu navedenih riba. Smud je riba od 100 cm, 10 kg i 17 godina životnog vijeka. Hrani se ribama. Crnomorski slijev je njezino stanište. Posebno je zanimljiva riba bio veliki som s njegovim karakterističnim brkovima. Također, riba koja je imala usta nalik na patku izazvala je smijeh kod nekih učenika te je i ona vrlo dobro upamćena. Ovo su samo neke nabrojane ribe te ih ima doista puno da bi sve bile opisane. Sam akvarij je bio jako zanimljiv te je upravo to razlog nedostatku memorije na mobitelima učenika koji su jednostavno morali slikati sve prekrasne ribe. Zasigurno ćemo se prisjećati mnogobrojnih zanimljivih riba koje su se družile s nama u akvariju slatkovodnih riba „Aquatika“ i ostavile lijepi dojam.

Kristina Šimunić, 8.r

Šetnju zoološkim vrtom prate razni krikovi i glasanje životinja. Obišli smo mnoge životinje poput zebre, bizona, deva, geparda, risa, raznih ptica itd. Divili smo se obitelji lavova, a oni su samo mirno ležali i nisu se obazirali na nas. Smeđi medvjed je imao loptu i igrao se u svom jezeru. Crvena panda je uzbuđeno trčala, penjala se na stabla i željela se igrati. Merkati su nas stalno gledali i izvodili gluposti. Pred nastambu morskih lavova stigli smo baš u vrijeme hranjenja. Uživali smo gledajući njihove akrobatske skokove i prskanje dok su hvatali ribu. Jedan se morski lav čak mazio s čuvarom, a došao nam je i pozirati. Mnogo smo naučili i ludo se zabavili.

učenici 5.r

Na Adventu u Zagrebu sedmaši su bili zaduženi za razgledavanje ponude. Advent je bio prepun ukrasa, kućica s hranom i pićem, sitnica… Nama su se najviše svidjeli ukrasi na kućicama i jeklama. Advent je bio predivan i preporučujemo svima da ga razgledaju.

Sara Antolić, 7.r