Trećaši su obilježili Dan ružičastih majica

Učenici 3. razreda uključili su se i ove godine u eTwinning projekt Pink Shirt Day/ Dan ružičastih majica. Glavni cilj projekta je prevencija vršnjačkog nasilja. Kroz različite aktivnosti bavili smo se prevencijom svih oblika vršnjačkog nasilja. Obilježili smo Dan ružičastih majica i sve važne datume koje doprinose smanjenju vršnjačkog nasilja.

U rujnu smo ispunili anketu za učenike u kojoj smo iznijeli svoje mišljenje kakvi smo prijatelji, jesmo li svjedočili kojem obliku nasilja u školi do sada te što očekuju od ovog projekta. Označili smo našu školu na mapi i predstavili se projektnim partnerima. U listopadu smo izradili naš logo i slogan pomoću digitalnih alata. 

Povodom dječjeg tjedna razgovarali smo o dječjim pravima. Čitali smo pjesmu Prijateljstvo te na satu Glazbene kulture pjevali pjesmu Prijateljstvo pravo. Izdvojili smo pozitivne osobine naših prijatelja i izradili od glinamola našu Ulicu za igru. Pogledali smo animirani film o ježiću i njegovim „problemima“ prilikom polaska u školu te razgovarali o situacijama s kojima se susrećemo s svojim prijateljima. Odigrali smo i igru Čovječe, ispravi se!

13.11. Obilježili smo Svjetski dan ljubaznosti tako da smo jedni drugima raznim aktivnostima i porukama uljepšali dan.

16.11. na Dan tolerancije smo svojim otiskom pokazali koliko smo međusobno različiti. Čitali smo književni tekst „Vrat“  Nade Mihelčić, izražavali svoje mišljenje i povezali ga sa svojim iskustvom te pisali pismo podrške Tomali.

20.11. prije 32 godine svijet se ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno. Na Svjetski dan djeteta nakon oluje ideja ispisali smo ključne riječi prijateljstva, ljubavi i međusobnog poštovanja u WordArt digitalnom alatu.

Uključili smo se i u aktivnost „šaljemo snažnu poruku“ i ukrasili riječi „i odlučnost“ koja je  dio Dalaj Lamine rečenice: “Istina, hrabrost i odlučnost naše su oružje. Naša borba mora i dalje biti nenasilna i bez mržnje.”

Povodom Božića i Nove godine izradili smo čestitku s porukom nenasilja te našim projektnim partnerima zaželjeli sretnu i veselu novu godinu.

Tijekom mjeseca veljače obilježili smo Dan sigurnijeg interneta čitanjem i interpretacijom slikovnice, društvenom igrom i na kraju smo sve ponovili kroz Kahoot kviz.

Uoči Dana ružičastih majica napravili smo naše unikatne ružičaste majice za školski pano koristeći prirodne materijale.

učiteljica Mladenka i trećaši