2. travnja Svjetski dan svjesnosti o autizmu

POREMEĆAJ IZ SPEKTRA AUTIZMA  je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte dječje ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje). 

U osnovi svih teškoća osoba s PAS (poremećajima autističnog spektra) su unutarnje kočnice koje stoje na putu uspostavljanja socijalne interakcije (nezainteresiranost ili slabije zanimanje za igru i druženje s drugima), verbalne ili neverbalne komunikacije (izostanak govora ili zaostajanje u govoru, doslovno shvaćanje, drugačije razumijevanje), mogućnosti imaginacije (suženi interesi, neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne radnje) te senzorne integracije.

Uzroci autizma? Unatoč nizu istraživanja, nisu posve razjašnjeni. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o nasljednom neurorazvojnom poremećaju, o utjecaju faktora okoliša, a češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Kada ga uočavamo?

Poremećaj traje cijeli život, a razvija se nakon 16-18 mjeseci dječjeg razvoja koji do tada može biti bez teškoća. Prvi simptomi uglavnom se primjećuju prije 3. godine života.

Je li suvremeni svijet suočen sa svojevrsnom «epidemijom» autizma? Podaci ukazuju na to da se pojavnost autističnog poremećaja u proteklih 50 godina povećala čak 15 puta. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 8 000 osoba s autizmom. Prividno povećanje prevalencije autizma rezultat je preciznije dijagnostike, promjene dijagnostičkih kriterija i veće senzibilizacije javnosti za probleme osoba s autizmom.

Iako djeca s autizmom izgledaju kao i sva ostala djeca, ona ipak imaju znatne životne teškoće, koje postaju sve veće i izrazitije, ukoliko se što prije ne zatraži pomoć stručnjaka kako bi se dijete uključilo u odgovarajuće programe usluga u zajednici. 

Nema djeteta, a ni odrasle osobe kojoj se ne sviđa pjesma „Kad bi svi ljudi na svijetu“, koja se i danas nalazi u školskim udžbenicima iz Glazbene kulture. Predivnu poruku šalje. Prekrasan tekst napisao je Arsen Dedić još 1963. godine. Svako vrijeme nosi neku novinu/različitost, ali ova pjesma i dalje šalje istu poruku.

        Zato budimo jednaki u različitosti, prihvaćajmo, pomažimo i zajedničkim snagama olakšajmo život jedni drugima.

pripremile:
učiteljica Vanja Modrušan (4.b MŠ Krk)
i školske psihologinje Danijela Šekuljica i Iva Žužić