Izlet u Liku povodom Svjetskog dana učitelja

Svjetski dan učitelja svake godine obilježava se 5. listopada. Tim povodom djelatnici Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ iz Matične škole Krk i Područnih škola Vrh, Punat, Baška i Vrbnik u subotu 7. listopada 2023. proveli su dan u Lici.

Nakon kave u Senju odredište je bio Gospić. Prošetali smo središtem grada do Muzeja Like gdje smo se upoznali s bogatom poviješću ovoga kraja od prapovijesnog do suvremenog doba. Također smo razgledali i putujuću izložbu „Putovima Frankopana“ te tradicionalnu kuću u dvorištu muzeja koja nam je razotkrila nekadašnji način života u Lici. Nakon iscrpnog i zanimljivog vodstva kustosice krenuli smo prema Smiljanu u Memorijalni centar Nikole Tesle otvoren 2006. godine. Razgled je uz stručno vodstvo započeo u rodnoj kući Nikole Tesle. Kroz multimedijalni postav pratili smo životni put, ostvarenja i prepreke, izume i vizije ovog fantastičnog znanstvenika, izumitelja i vizionara koji je oblikovao moderni svijet svojim pronalascima. Nakon dokumentarnog filma obišli smo i ispitnu stanicu, a potom smo se uputili u Veliki Žitnik do rodne kuće dr. Ante Starčevića, znamenitog pravaša i hrvatskog domoljuba kojeg nazivaju „ocem domovine“. Život i djelo još jednog poznatog Ličanina prikazani su kroz izložene pisane i slikovne povijesne izvore različitih hrvatskih arhiva.

Nakon znamenitih Ličana i povijesnih znamenitosti preostalo je uživanje u predivnoj prirodi i odličnoj gastronomiji kojom smo zaokružili doživljaj Like u Restoranu „Malo Misto. U cjelodnevnom ugodnom druženju proslavili smo Svjetski dan učitelja.