Sjećanje na Vukovar

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk su uz pomoć učiteljica i učitelja uredili predvorje škole svojim radovima i pripremili kratki program.

Program se sastojao od recitacije, skladbe i paljenja svijeća. Pjesmu Tina Kolumbića “Vukovar 1991.” recitirali su: Marta Maglić, Eva Mrakovičić, Sara Žic, Marko Bogović, Mare Dijanić, Katarina Kosić, Toni Matanić, Karolina Matečić, Minela Bajramović, Jelena Dujmović, Ema Majetić i Aurora Barbalić, učenici osmih razreda koje je pripremila učiteljica Matea Kosić.

Skladbu “Memento” napisao je učitelj Jurica Goja u znak sjećanja na sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Izveli su je Blaž Komljenović (violončelo), Valentin Karabaić (gitara), Ivan Jurešić (klavijature), Viktor Popović (gitara) i Mihael Bajčić (gitara), učenici 8.c i 6.a razreda uz pratnju učitelja Jurice na flauti.

Likovni radovi naših učenika s prepoznatiljivim motivima vodotornja, simbolom hrabrosti i
tragedije grada Vukovara, te bijele golubice, simbolom mira i slobode, krasili su predvorje škole
podsjećajući nas na tragediju kroz koju smo morali proći kako bi ostvarili dugoželjenu slobodu.
Te su radove izradili učenici 5.a razreda s učiteljicom Ledom Tomulić, učenici 2.a s učiteljicom
Margitom Justinić te učenici 3.b s učiteljicom Karmelom Vajdoher Žilić.

U znak zahvalnosti svim hrabrim braniteljima i civilima koji su svoje živote nesebično žrtvovali za našu budućnost, predstavnici razreda zapalili su svijeće i položili uz prozor u predvorju škole kako bi sve učenike i slučajne prolaznike podsjetili na važnost nadolazećeg spomendana.

Nakon kratkog programa učenici 6. a, 6. b i 6. c razreda predvođeni učiteljicama Danom Bajčić, Dinom Valković, Sanjom Majkić i avanturističkim vodičem Markom Sladićem su propješačili trasom od škole do Prnibe (oba smjera) u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata te su od srca donirali priloge za Vukovarske leptiriće, djecu s poteškoćama. 841 512 koraka i 653.52 kilometara suosjećanja rezultat je kojim se ponosimo.

Svaki učinjeni korak, svaka izgovorena riječ i svaki odsvirani ton podsjetnik je na sve naše znane i neznane heroje i tragične događaje koji se više ne smiju nikada ponoviti!