Krčani znaju Ča je ča? u Bakru

SVE EKIPE TERENSKAEkipa „Čočmani“
iz MŠ Krk OŠ „Fran Krsto Frankopan“

osvojila 3. mjesto
na natjecanju iz zavičajne povijesti

U Bakru je 20. listopada 2016. održano Županijsko natjecanje u poznavanju zavičajne povijesti „Ča je ča?“ na kojem je  sudjelovalo 25 ekipa iz Primorsko – goranske županije. Natjecanje je organizirala Udruga učitelja i nastavnika povijesti Rijeka – RICLIO u suradnji s Županijskim stručnim vijećem učitelja i nastavnika povijesti za osnovne i srednje škole Primorsko – goranske županije. Natjecanje se svake godine održi u nekom drugom gradu ili mjestu naše županije, 2012. održano je i u gradu Krku. Cilj je upoznavanje učenika s bogatom kulturno-povijesnom baštinom našeg zavičaja. Učenici se motiviraju na samostalno istraživanje i rad na povijesnim izvorima, a pripremaju se uz pomoć svojih mentora prema stručnoj literaturi. Za natjecanje se prijavljuju četveročlane ekipe koje se tijekom natjecanja šalju u obilazak lokaliteta i znamenitosti kako bi riješili zadatke u zadanom vremenu. Ove godine natjecatelji su dobili 105 minuta.

3 MJESTO ČOČMANINa natjecanju su sudjelovale čak četiri ekipe s otoka Krka. Ekipa VII. a iz Krka pod nazivom „Čočmani“, u sastavu Dora Božić, Laura Udina, Daria Trinajstić i Viktor Giorgolo, osvojila je 3. mjesto. Ovjenčani su brončanim lovorovim krunama i vratili su se u svoju školu s medaljama, peharom i poklonima. Vodila ih je i pripremala učiteljica povijesti Dina Valković. Iz Krka je sudjelovala i ekipa VII. b pod nazivom „Takale“ u sastavu Lucija Kvasić, Luana Skomeršić, Nika Matković i Maja Nešković. Imali su visok broj bodova, ali ipak nedovoljan za bolji plasman. Sudjelovala je i ekipa iz Vrbnika „Perila“ u sastavu Helena Justinić, Sara Čubranić, Marta Zahija i Lovro Sokolić s mentoricom Ivom Dujmović, kao i ekipa iz Malinske „Caponi“ u sastavu Lurda Kauzlarić, Rafaela Čargonja, Mia Šimić i Paola Kraljić s mentoricom Ljiljanom Cuculić-Pavlić. Sigurno se pitate zašto su odabrali baš ova imena ekipa? Prema pravilima natjecanja ime ekipe obavezno je moralo biti povezano sa poviješću grada Bakra i njegove okolice, a o samom značenju raspitajte se kod samih natjecatelja.

SVE EKIPEKrčke škole već tradicionalno sudjeluju na ovom natjecanju. Učenici su bili veoma vrijedni i pripremali su se u proteklih mjesec dana, a par dana prije natjecanja mentori su im organizirali i terensku nastavu, kako bi se bolje upoznali gradom Bakrom i svim znamenitostima. Sve krčke ekipe zajedno su bile na terenskoj nastavi, a autobusom su zajedno došli i na samo natjecanje. Vladala je odlična atmosfera i nije se uopće osjećala nikakva konkurencija među njima. Pri dolasku je pljuštala kiša i bio je upitan način održavanja natjecanja, no nevrijeme je ipak prestalo pa se natjecanje održalo prema planu. Vladalo je uzbuđenje, no prema reakcijama natjecatelja bilo je vidljivo da su se dobro zabavili. Svašta su novo naučili o gradu Bakru i njegovoj okolici, međusobno su se upoznavali i družili.

Bio je to pobjednički dan ispunjen novim znanjima, timskim radom i veselim druženjima.

Dina Valković, učiteljica povijesti

FOTOGALERIJA: