Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Taktovima „Mementa“, autorske skladbe Jurice Goje, u izvedbi učenika 7.c razreda MŠ Krk, 27. siječnja 2023. u Velikoj vijećnici Grada Krka započela je priredba nazvana “Svjedočanstva naših predaka” povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i krčke Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“.

Predsjednik otočne Udruge antifašističkih boraca i antifašista, prof. Darko Fanuko, pozdravio je nazočne u prepunoj krčkoj Velikoj vijećnici među kojima je najveći broj bio krčkih srednjoškolaca i osnovnoškolaca predvođenih ravnateljima Gordijom Marijan i Serđom Samblićem istaknuvši da ovakvim aktivnostima sudjeluju u promicanju mira, tolerancije i uvažavanja različitosti te na simboličan način odaju počast svim otočankama i otočanima, ali i ostalim žrtvama koje su svoje živote izgubile u talijanskim i njemačkim konclogorima, educirajući pri tome mlade o opasnostima pojedinih ideologija koje su u jednom povijesnom trenutku rezultirale strahotama Holokausta, odnosno genocida, a opasnosti od pojave i razbuktavanja kojih niti danas nisu u potpunosti nestale.

UABA otoka Krka, doznajemo do moderatorice, učiteljice povijesti Dine Valković, započela je s obilježavanjem ovoga dana 2012. godine, od 2015. nastavljaju s krčkom Srednjom školom „Hrvatski kralj Zvonimir“, a 2016.godine i s Osnovnom školom „Fran Krsto Frankopan“ Krk.

   

Upečatljivo predavanje od dolaska na vlast Hitlera Njemačkoj 1933. godine pa do kraja 12-godišnjeg terora nacista u kojem je najcrnja mrlja povijesti dvadesetog stoljeća bio upravo Holokaust upriličila je voditeljica aktiva povjesničara Osnovne škole Iva Dujmović, a Dina Valković održala je predavanje pod naslovom „Stradanja otočana u Drugom svjetskom ratu kroz svjedočanstva naših predaka“ u kojem je bilo riječi o životu otočana tijekom fašističke i nacističke okupacije otoka Krka u Drugom svjetskom ratu, njihovim stradanjima na otoku i po različitim logorima. U ratu je poginulo ukupno 539 otočana. U logorima ih je bilo 185, od toga je 60 umrlo u logorima.

   

U drugom je dijelu programa strahote Holokausta prikazane su nizom literarnih i likovnih izvedbi mladih Krčanki i Krčana, predanih učenju o strahotama koje su obilježile noviju povijest. Polaznici otočnih obrazovnih ustanova redovito obilježavaju spomenuti dan, predstavljena su i neka od potresnih svjedočanstva krčkih logoraša, posredstvom radova njihovih praunuka.

Prezentirano je i nekoliko svjedočanstava predaka: „Ratna sjećanja“ Dinke Valković iz Vrbnika, bake spomenute Dine Valković, „Priča strave Vrbnik – Blok 27 – Dachau“ – video-zvučni zapis s fotografijama o svjedočanstvu Ivana Grškovića iz Vrbnika u istraživanju praunuka Pavla Volarića, učenika 8. r. i Dore Volarić, učenice 5.r. Područne škole Vrbnik te „Da se ne ponovi!“ – svjedočanstvo o pradjedu Antonu Mrakovčiću istražio i pročitao Niko Braut, učenik 8.b razreda iz MŠ Krk.

Spomenimo da su kvaliteti programa uveliko pridonijeli učiteljica Likovne kulture Leda Tomulić i učitelj Glazbene kulture Jurica Goja.

Obilježavanje ovog važnog datuma kojeg otočni antifašisti i s njima udružena prosvjetari redovito obogaćuju prigodnim zbivanjima istog je dana dodatno obogaćeno u Galeriji Decumanus postavljenom i javnosti predstavljenom izložbom “U paklu su zvijezde ravnodušno sjale”.

   

 

 

Izvor: Milovan Kirinčić, otok-krk.org