Obilježili smo Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica naziv je programa prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači. Začetak obilježavanja Dana vršnjačkoga nenasilja dogodio se kao znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi.

Suradnjom školskih kolega na konstruktivan je i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke.

Ružičaste majice koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege postale su prepoznatljiv simbol suprotstavljanja nasilju, a njihova je zamisao danas postala međunarodno prepoznat pokret.

Učenici Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ i ove su se godine pridružili obilježavanju Dana ružičastih majica. U cijeloj ustanovi, u svim razredima, tijekom ovog se tjedna održavaju aktivnosti prevencije vršnjačkog nasilja.

Matična škola Krk ovim je povodom ostvarila suradnju s Policijskom postajom Krk čiji su djelatnici Jasmina Zmajla, policijska službenica za prevenciju i Branko Očko, policijski službenik za mladež, krčkim učenicima viših razreda predavali o temi Prevencije vršnjačkog nasilja. Pridružila im se školska psihologinja, Danijela Šekuljica s predavanjem o elektroničkom nasilju. Među učenicima mlađih razreda, Danu ružičastih majica pridružili su se učenici 3. a razreda čija je učiteljica, Margita Justinić jedan školski sat posvetila temi Humano ponašanje.

Osim u Matičnoj školi Krk, Dan ružičastih majica obilježili su i učenici i učitelji u područnim školama u Vrbniku i Vrhu; prigodnim predavanjima, izradom plakata i ružičastim majicama kojima su odaslali glasnu poruku protiv bilo kakvog oblika vršnjačkog nasilja.

FOTOGALERIJA: