Pogledajte film Krčki vremeplov

Donosimo film pod nazivom
Krčki vremeplov – Krk ist eine Zeitmaschine

dokumentarni film o gradu Krku sinkroniziran na njemački jezik

Učenici VI. a i VI. b Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ MŠ Krk koji polaze izbornu nastavu njemačkog jezika odlučili su zajedno sa svojom učiteljicom njemačkog jezika Dunjom Perhat snimiti dokumentarni film o gradu Krku kako bi ga predstavili učenicima i mentorima, hrvatskih osnovnih i srednjih škola koji su  sudjelovali na 22. Državnom natjecanju iz njemačkog jezika koje se od 11. do 13. travnja održalo u osnovnoj školi u Krku.

Najprije je trebalo osmisliti knjigu snimanja i scenarij na hrvatskom jeziku, u čemu im je pomogla učiteljica povijesti Dina Valković. Ekipu scenarista činili su: Dora Božić, Borna Borić, Lucija Kvasić, Lea Sintić, Nika Matković i Daria Trinajstić. Potom je učiteljica Dunja Perhat prevela scenarij na njemački jezik, u čemu je pomogao i učenik VII. b razreda Marin Geljić. Uslijedilo je snimanje po gradu Krku. Laura Udina i Nika Grdinić odradile su snimateljski dio, a film su montirale Darija Trinajstić i Nika Matković. Glavne uloge dobili su Luana Skomeršić i Dorijan Kvasić koji su interpretirali tekst na njemačkom jeziku.

Posla je bilo puno, ali baš su se potrudili, ma i zabavili naravno. Vrijedni i kreativni učenici iskoristili su različita znanja i vještine posebice iz povijesti, njemačkog jezika i informatike.

Dokumentarni film premijerno je prikazan 12. travnja 2016. Za sve koji ne razumiju njemački sažet ćemo njegov sadržaj.  Luana je sveznalica zaljubljena u povijest koja se hvali svojim gradom i pokušava nestrpljivog Dorijana zainteresirati za lokalne znamenitosti. Ona tvrdi da je njezin grad kao vremeplov jer se u njemu mogu pronaći tragovi iz različitih dijelova povijesti.

Sastaju se na Veloj placi kako bi započeli svoje putovanje krčkim vremeplovom. Luana Dorijana upoznaje s antičkim dijelom gradske povijesti. Pokazuje mu rimske ostatke: natpis „Presjajni grad Krčana“, cardo, decumanus, forum, mozaik, terme, antički dio zidina, Venerin žrtvenik, Venerin hram, Kamplin. Potom mu otkriva detalje iz srednjovjekovne i novovjekovne povijesti o Krčkim knezovima Frankopanima, kaštelu, palači na Pjanki, razdoblju mletačkog vladanja i Lepantskoj bitci. Luana zadaje Dorijanu i jednu zagonetku. Trebao je pronaći glagoljska slova K koja svijetle u mraku. Za nagradu je dobio slatki trag frankopanske povijesti, komad torte Krčka kneginja. Pokušava ga nagovoriti i da zapleše gradski ples Povero Keko. Šetnjom po gradu bili su i na perilu, gledali brodove u luci i tražili različite graditeljske stilove u krčkoj katedrali. Dorijan je naučio prepoznati frankopanske grbove, pa mu je Luana obećala otočki specijalitet – šurlice za ručak.

Dorijana je zanimalo kako Krčani danas žive i čime se bave. Luana je naravno znala odgovore na sva pitanja. Vesela šetnja gradom završava Luaninim pozivom Dorijanu da dođe ljeti u vrijeme Lovrečeve kada je u Krku najživlje kako bi mu otkrila nove krčke zanimljivosti.

 Učiteljica povijesti Dina Valković