Šestaši u Kraljevici povezali tehničku kulturu i povijest

U Kraljevici je 3. ožujka 2020. održana terenska nastava za učenike 6. a i 6. b razreda OŠ „Fran Krsto Frankopan“ MŠ Krk iz tehničke kulture i povijesti u pratnji učiteljica Marije Prihode Perišić i Dine Valković.

Učenici su u Kraljevici najprije posjetili Nacionalni centar tehničke kulture koji ostvaruje programe Hrvatske zajednice tehničke kulture s ciljem nadopunjavanja redovne nastave tehničke kulture, pružanja mogućnosti materijalnog oblikovanja i stvaranja te popularizacije praktičnog rada u nastavi tehničke kulture aktivnim sudjelovanjem učenika u izradi ukrasno-uporabnih predmeta u neposrednoj stvarnosti. Naglasak je na tehničkim radionicama (modelarstvo, robotika, strojarstvo, elektrotehnika, obrada materijala) koje su uvijek u korelaciji s ostalim nastavnim predmetima. Radionice su poticajne, razvijaju kreativnost, maštu i motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Učenici su se okušali u modelarskoj radionici u izradi praktičnog rada „Košarice za pisanice“. Nakon upoznavanja s pravilima i načinom rada na stroju UNIMAT Basic 1 uz mentorstvo vrlo susretljivih djelatnika Centra, učenici su započeli s izradom uporabnog predmeta. Nakon izrezivanja potrebnih dijelova, učenici su pobrusili sve potrebne dijelove, zalijepili i konačno spojili sve u funkcionalnu košaricu koja će itekako poslužiti za vrijeme uskršnjih blagdana.

U drugom dijelu terenske nastave učenici su se upoznali s povijesnim lokalitetima Kraljevice koji podsjećaju na nekadašnju važnost ovog grada kao lučkog, trgovačkog, ali i brodograditeljskog središta. Prošetali smo gradom prema Brodogradilištu Kraljevica koje je kao prvo brodogradilište na istočnoj strani Jadrana 1729. osnovao habsburški car Karlo VI. U njemu su se gradili jedrenjaci i parobrodi, a nakon obnove u II. svjetskom ratu bombardiranog brodogradilišta, od 1946. do stečaja 2012. u njemu je bilo napravljeno 197 brodova; od trgovačkih, putničkih i vojnih do trajekata. Učenici su u izložbenoj dvorani brodogradilišta razgledali 30-ak maketa, slika, crteža, fotografija i nacrta sagrađenih brodova te sačuvanog starinskog brodograditeljskog alata. Pažnju učenika privukao je i jedan uz rivu privezani veliki ruzinavi brod, nekad legendarni brod – Titov Galeb oko čijeg se obnavljanja u posljednje vrijeme dignulo puno medijske prašine, a koji bi u sklopu velikog projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture trebao postati nova gradska atrakcija i plutajući povijesni muzej.

Ime Kraljevica potječe od tal. Porto Re što znači kraljevska luka, naime u srednjem vijeku bila je najprije luka grada Hreljina pa  ugarskih kraljeva, a potom i ugledne plemićke obitelji Zrinskih koji su se ženidbenim vezama povezali i sa knezovima Krčkim Frankopanima. O slavnim velikaškim rodovima šestaši uče na nastavi povijesti stoga smo ovaj posjet Kraljevici iskoristili i kako bi razgledali jedan od njihovih najpoznatijih posjeda. To je Dvorac Nova Kraljevica koji je doživio neslavnu sudbinu i pljačkanje nakon Urote zrinsko-frankopanske u kojoj su ubijeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan po kojem naša škola nosi ime. Dvorac je obnovljen u okviru velikog projekta Primorsko-goranske županije pod nazivom Putovima Frankopana te je postao jedan od interpretacijskih središta frankopanske povijesti.  Uz stručno vodstvo učenici su se upoznali s bogatom ostavštinom Frankopana produbljujući i proširujući znanja o slavnim Frankopanima i Zrinskim koje su stekli tijekom nastavnih sati povijesti.

U Kraljevici su šestaši na zanimljiv način spojili sadržaje nastave tehničke kulture i zavičajne povijesti što je podržao i naš ravnatelj Serđo Samblić te Grad Krk koji je financirao troškove realizacije ove terenske nastave na čemu najljepše zahvaljujemo u ime učenika i roditelja.

Marija Prihoda Perišić, učiteljica tehničke kulture
Dina Valković, učiteljica povijesti

FOTOGALERIJA: