U našoj školi predstavljena fotografska izložba Jesu li periske stvarno zaštićene?

U auli krčke osnovne škole, 1. listopada 2019. godine, u sklopu dvije susljedne priredbe, namijenjene učenicima nižih i viših razreda, predstavljena je zanimljiva fotografska izložba i projekt Jesu li periske stvarno zaštićene?.

Podsjetimo, riječ je o inicijativi školske Istraživačke grupe koju vodi učiteljica Karmela Vajdoher Žilić, a kojom je okupljeno šezdesetak znatiželjnih školaraca od prvog do šestog razreda predanih istraživačkom radu. Ovogodišnji projekt motiviran je zaštitom školjke periske na nacionalnoj razini, a podijeljen je u nekoliko faza: od uočavanja problema koji se ogleda u sve manjem broju periski unatoč njihovoj zaštićenosti zakonom, preko informiranja nadležnih institucija o nimalo zavidnoj situaciji na terenu i predlaganja modela njihove što bolje zaštite, pa sve do kreiranja fotografske izložbe na temu polja periski s Lopara na otoku Rabu. Prema tome, sve izložbom obuhvaćene fotografije nastale su tijekom nedavnog posjeta grupe mladih istraživača Geoparku Rab gdje su imali priliku, in situ, dokumentirati područje nastanjeno periskama. Fotografije, ovom prigodom integrirane u jedinstvenu cjelinu zajedno s malenom jedrilicom Bodulčicom te morskim pijeskom i kamenjem, praćene su i kratkim, premijerno prikazanim, videom koji donosi priču o istraživačkoj ekskurziji krčkih školaraca.

Izložbu i projekt mališanima je približila voditeljica Istraživačke grupe Karmela Vajdoher Žilić zahvalivši se svima koji su na bilo koji način omogućili njihovu realizaciju, posebice ravnatelju Serđu Sambliću koji od osnutka podupire rad ovog vrijednog školskog kolektive te krčkom gradonačelniku Dariju Vasilića zbog osigurane financijske potpore.

Međutim, otvaranje izložbe posvećene najvećem jadranskom školjkašu nije nešto na čemu su naši osnovnoškolci stali, s obzirom na to da su, u namjeri njegove zaštite, poduzeli i druge radnje, a jedna od njih svakako je i informiranje nadležnih institucija, i to redom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva turizma, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Javne ustanove Priroda, Turističke zajednice Grada Raba, Turističke zajednice Općine Lopar, Policijske uprave primorsko-goranske, Policijske postaje Rab, ali i rapske Osnovne škole Ivana Rabljanina. Njima je proslijeđen dopis s predloženim konkretnim mjerama među kojima je navedeno: tiskanje informativnih letaka o zaštićenim morskim vrstama i specifičan model njihove distribucije, zatim postavljanje zaštitnih ograda te isticanje ploča s fotografijama periski, istaknutom zabranom njihova vađenja i propisanom visinom kazne, kao i pojačano informiranje djelatnika rapske pomorske policije o ovom problemu uz uspostavu pojačanog nadzora na spomenutom lokalitetu tijekom ljetnih mjeseci. Iako članove Istraživačke grupe još nije snašla reakcija obaviještenih institucija, zaprimili su pismo podrške Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, ali i jednu po ovu temu lošu vijest koja se ogleda u primijećenoj masovnoj smrtnosti ove školjke koja se širi prema sjevernom Jadranu, nadilazeći sve dosad dokumentirane prijetnje. Za mlade krčke istraživače praćenje populacije periski u našoj okolici tako je, u smislu predstojećih izazova, zadobilo nove i posve neočekivane konture!

Svi zainteresirani otočani izložbu će u auli osnovne škole moći razgledati tijekom narednih tjedan dana, iako se njezino predstavljanje, u dogledno vrijeme, planira i u otočnim galerijskim prostorima.

FOTOGALERIJA:

 

tekst i fotografije preuzete sa Mrežnih stranica Grada Krka