Povijest škole

Vrh je naselje na otoku Krku smješteno sjeverozapadno od grada Krka  i od njega udaljeno oko 5 kilometara.

IMG_4268Današnji Vrh čine sljedeća naselja: Vrh, Kosići i Salatići. Navedena mjesta imaju ukupno oko 800 stanovnika. Prvo naselje za koje se zna na tom prostoru bile su Brajde u 15. st. naseljene kršćanskim stanovništvom koje se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Tako je uglavnom i danas iako se stanovništvo Vrha sve više okreće turizmu i ostalim gospodarskim granama.

Vrh sve više postaje zanimljiva turistička destinacija prepoznatljiva po svojim šetnicama, biciklističkim stazama, sportskoj ponudi i agroturizmu. To je mjesto koje ima crkvu, školu, dućan i kafić, te restoran u sklopu agroturizma Dvori svetog Jurja. Tijekom ljetne sezone Vrh nudi smještaj u privatnim turističkim apartmanima i sobama. Kako se stanovništvo bavi uglavnom maslinarstvom i ovčarstvom, možete nabaviti domaće maslinovo ulje i kvalitetan sir.

Četiri kilometra od mjesta nalazi se i uvala Sveti Juraj gdje možete uživati u kristalno čistom Jadranskom moru. Tko je željan gradskih plaža, može se uputiti na neku od obližnjih plaža grada Krka, te u gradu prošetati i večerati prije povrataka u Vrh. Omiljena je i plaža Jert u obližnjim Pinezićima.

Otok Krk posjetiteljima nudi uživanje u raznim sportskim aktivnostima: jogging, izlet biciklom, opuštene šetnje šumskim stazama, nordijsko hodanje, izleti brodom, ribarenje, ronjenje.

 

 

Povijest školstva na području Vrha i Šotoventa

Školstvo se u Vrhu počinje razvijati krajem 19. st. Godine 1935. sagrađena je školska zgrada u selu Vrh koja je u takvom obliku funkcionirala oko 60 godina. U zadnje je vrijeme ova škola bila samo za učenike od 1. do 4. razreda koji su osnovnoškolsko školovanje nastavljali u školi Krk. Kako je broj djece usmjerenih na Područnu školu Vrh i Matičnu školu Krk rastao zatvaranjem obližnjih škola nakon Drugog svjetskog rata, najprije u Skpčićima, pa Poljicima i na kraju Milohnićima, pojavila se potreba da i Vrh dobije osmogodišnju školu, a time i adekvatnu školsku zgradu. Nova zgrada osmogodišnje osnovne područne škole u Vrhu otvorena je 21.1. 1998. godine, a pohađaju je učenici mjesta Bajčić, Poljica, Brusić, Nenadić, Brzac, Milohnić, Linardić, Žgaljić, Skrpčić, Pinezić, Kosić, Salatić i Vrha. Od godine 2006.  s ponosom nosi i naziv eko- škola.

Odgovori