LOKNA

 

U srijedu 20. travnja 2016. u  sklopu  projekta «Lokna»  otvorena poučna staza “Put lokava”

 

U okviru  Operativnog programa teritorijalne suradnje Slovenija – Hrvatska (2007. – 2013.) Javna ustanova «Priroda» i Grad Krk provode u suradnji sa slovenskim partnerima „Krajinskim parkom Ljubljansko barje“ i Geodetskim institutom Slovenije projekt «Očuvanje i promocija vodenih biotopa : Lokve i barjanska okna za budućnost» ili «Lokna». Navedeni projekt većinski je sufinanciran sredstvima iz EU fondova, a  najvažniji cilj projekta je očuvanje i revitalizacija vodenih biotopa.

U sklopu projekta  predviđena je suradnja slovenskih i hrvatskih stručnjaka za biologiju, hidrologiju, geologiju, kako bi se detaljno istražile pojave krških lokava na otoku Krku i močvarna okna (barjanska okna) u Ljubljanskom barju.

U okviru projekta «Lokna» također je predviđen niz edukativnih aktivnosti poput: otvorenja poučne staze o lokvama (između Poljica i Milohnića), izrada edukativne višejezične brošure, te fotografska izložba u Ljubljani i gradu Krku.

U srijedu 20. travnja 2016. održana je posljednja  od  projektom predviđenih aktivnosti; otvorenje poučne staze “Put lokava” (između Poljica i Milohnića). Učitelji, učenici, krčki planinari, novinari, te ostali uzvanici okupili su se u 9.00 sati u Milohnićima spremni za nekoliko sati hodanja kroz šumu.

Krenuli smo poučnom  stazom od Milohnića do Poljica uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove “Priroda”. Putem smo vidjeli nekoliko lokava, slušali o njihovom značaju, te uživali u raznolikosti bogatstva naših šuma.

Treba podsjetiti na činjenicu da su krške lokve nastale prirodnim putem, ali također i djelovanjem čovjeka. Naime, na krškom reljefu gdje je voda predstavljala pravo malo bogatstvo, naši stari su na mjestima gdje se zadržavala kišnica stvorili lokve koje su služile za napajanje stoke, navodnjavanje, gašenje požara itd. Osim zbog iznimne važnosti za ljude, lokve predstavljaju stanište za brojne biljne i životinjske vrste, te utočište za neke autohtone organizme (vodenjaci, određene ptice, vretenci). Nakon prijeđenih 6, 1 km ili  dva i pol sata  hodanja  napokon smo prilično umorni stigli do konobe “Tri maruna”.

Uslijedila je završna konferencija projekta Lokna i obraćanje nekoliko važnih govornika koji su predstavili rezultate projekta : ravnateljice Javne ustanove “Priroda” mr. sc. Sonje Šišić, gradonačelnika grada Krka Darija Vasilića, te zamjenika riječkog župana Marka Borasa Mandića.

Nakon službenog dijela programa odmorili  smo se uz domaće delicije, te smo skupili snage za nastavak puta do najvažnije lokve (od okupno očišćene 61 lokve) pod nazivom “Živa”

Nakon kraćeg hodanja stigli smo do lokve “Živa” koju su djelatnici Javne ustanove “Priroda” izabrali za otvaranje poučne staze upravo zbog truda koji su uložili da ju očiste, te bogatstva biljne i životinjske raznolikosti.

Gradonačelnik  grada Krka Darijo Vasilić i zamjenik riječkog župana Marko Boras Mandić u 13. 00 sati  službeno su otvorili poučnu stazu “Put lokava”.

Naposljetku, učitelji i ostali uzvanici koji su  od početka dio projekta Lokna bili su pozvani u  poznatu “Kuću krčkog pršuta” u Vrhu.

Ravnateljica Javne ustanove “Priroda” mr. sc. Sonja Šišić zahvalila je ravnatelju Osnovne škole “Fran Krsto Frankopan” Krk Serđu Sabliću i voditeljici škole Vrh Sanji  Novosel – Grgurić  na podršci u cjelokupnoj realizaciji projekta, te im je uručila prigodne darove.

Ostali smo uživati u domaćoj hrani i zvuku sopela (koje su svirali učenici) do popodnevnih sati pomalo tužni što je edukativno druženje privedeno kraju, ali ponosni što smo od početka bili dio ovako važnog projekta za budućnost našeg otoka.

 

View post on imgur.com

 

 

 

Dana 23.listopada 2015.,učenici šestog razreda i nekolicina učenika sedmog  razreda u pratnji svoke profesorice Ingrid Wolf Stefan sudjelovali su u projektu Lokna koji se odvijao na lokvi Menkovoj u Poljicima.Cilj  ovog projekta je očuvanje i revitalizacija vodenih biotopa, lokava na Krku  i barjanskih okana u Ljubljanskom barju.

loknaKrške lokve mala su vodena staništa nastala na vodenopropusnoj podlozi u kršu. Koristile su se za navodnjavanje usjeva, napajanje stoke, gašenje požara, a ponekad i za piće. Danas su  brojne lokve zapuštene te postupno zarastaju,bivaju isušene,a nerijetko postaju i odlagalište otpada ili neželjnih vodenih kućnih ljubimaca. Učenici su se upoznali s životnim uvjetima u lokvama i oko nje. Mjerili su temperaturu zraka i temperaturu vode ,određivali smjer vjetra,mjerili brzinu vjetra…Upoznali su se s močvarnim biljkama i  skupljali su ih za njihove herbarije. Lovili su životinje mrežicom i odvajali bi ih u različite posude. Na kraju tog napornog dana,svi učenici i učitelji počastili su se odličnim ručkom u restoranu Tri maruna.

Katarina Bogdanić 7 razred

Lokna