Zajedno u mediteranskom vrtu

Ove šk. godine svi razredi PŠ Vrh  sudjeluju u zajedničkom projektu vezanom uz naš nagrađivani Mediteranski vrt.

RUJAN

 

S prvim tjednom nastave učenici 2. razreda s radošću i veseljem prihvatili su se posla u Mediteranskom vrtu naše škole. To su bili naši sati zabave, opuštanja i boravka u prirodi koje smo iščekivali s nestrpljenjem. Svakog utorka , 5. sat odlazili smo pod punom opremom ( gumene rukavice, škare, grablje, lopate, motičice, kariolom…) u vrt  i orezivali, skupljali iglice, skupljali smeće, čupali travu…. Domar Josip često nam je pomagao kako savjetom tako i radom.  Po dogovoru s njim izradili smo i komposište koje su ocrtali učenici. Ovim projektom učenici su naučili neke nazive biljaka u vrtu ali i na koji se način održavaju parkovi i kako je to itekako zahtjevan posao te da trebaju cijeniti rad i trud vrtlara čuvajući bilje.

Naš Mediteranski vrt zasjao je , ne samo zbog toga što smo ga uredili već i zbog toga što smo boravili često u njemu i „milovali „ ga svojim glasovima i pjesmom.

rujan

PROSINAC

U prosincu su mu se posvetili učenici  1. razreda. U suradnji s Ekološkom grupom, prvašići su izrađivali, ukrašavali i postavljali kućice za ptice.

Posjetili smo stolarsku radionicu i iz prve ruke vidjeli način obrade i dotjerivanja drvenog materijala. Na mjeru ispiljene drvene dašćice zalijepili smo i obojali bijelom akrilnom bojom.  Nakon sušenja, slijedilo je ukrašavanje kućica  decupage tehnikom.  Naposlijetku je naš domar  sve zaštitio i „uglancao“ dodatnim slojem laka te postavio kućice na stabla u vrtu.

Nadamo se da će se pticama stanaricama svidjeti njihov zimski dom!

Danijela Žužić Kosić

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”15″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”10″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[Show thumbnails]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]divider

VELJAČA

U sklopu velikoga školskog projekta Zajedno u mediteranskom vrtu, učenici 5. razreda PŠ Vrh, zajedno sa svojom razrednicom Mirelom Sparožić tijekom mjeseca veljače odlučili su označiti sve poznate biljke, i to na hrvatskom i latinskom jeziku. Učenici su istraživali u paru, vodeći se posjetom samome vrtu i fotografijama. Nakon skupljanja nazivlja, školski domar Josip Jurešić će na drvu urezivati svaki naziv posebno te na taj način označiti sve nama poznate biljke našega vrta.

U cijelu su se priču uključili i mladi agronomi, bivši učenici naše škole, sada mag.ing.agr. David Mrakovčić i mag.ing.agr. Saša Grgantov, koji su nam pomogli otkriti nazive baš svih biljaka u vrtu i savjetovali nas izborom i sadnjom mediteranskih biljaka koje nedostaju u našemu vrtu. Na tome smo im vrlo zahvalni.

Prezentaciju rada učenika 5. razreda PŠ Vrh moći će se vidjeti na školskoj predstavi prije početka proljetnih praznika.

divider

OŽUJAK

Tijekom mjeseca ožujka učenici VI. razreda aktivno su sudjelovali u školskom projektu Zajedno u Mediteranskom vrtu. Svakog petka u ožujku (3. 03., 10. 03., 17. 03., 24. 03. i 31. 03.) šestaši su čistili vanjske školske prostore, a posebnu pažnju posvetili su uređenju Mediteranskog vrta u kojem su čistili, okopavali i pljevili. Rezlutati su već vidljivi- šestaši Mediteranski vrt kao školski ponos ostavljaju uređenog i osvježenog sljedećem razredu koji će se isto tako pobrinuti da nam školski okoliš bude uredan i našim učenicima prihvatljiv kako za zabavu tako i za učenje.

Mediteranski vrt

 

TRAVANJ

Sedmaši u mediteranskom vrtu…

Brigu o školskom mediteranskom vrtu tijekom travnja preuzeli su učenici 7. razreda. Bavili su se raznim aktivnostima; kao što su čišćenje otpada, sađenje cvijeća ili postavljanje kućica za ptice. Učenici 7. razreda posadili su narcise, lavande i zimzelen u vazu ispred školskog ulaza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katarina Polonijo

 

 

 

 

SVIBANJ

U mjesecu svibnju učenici nižih razreda posadili su u našem školskom vrtu četiri nove sadnice – patuljaste jabučice. Učenici četvrtog razreda preuzeli su brigu o svakodnevnom zalijevanju stabala i tako se uključili u ovogodišnji školski projekt Zajedno u mediteranskom vrtu.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”19″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]