Završen 19. saziv Male staroslavenske akademije

Završna svečanost 19. saziva Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“Posljednji dan Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ započeo je predavanjem Hrvatska čitaonica u Vrbniku i čitaonički pokret na otoku Krku (učiteljica Dina Valković). Nakon predavanja uslijedila je već tradicionalna povijesna šetnja gradom.

Povijesnu šetnju Trgom glagoljaša, Velom placom, Kamplinom, Malim vratima vodili su krčki učenici. Naime, krčki učenici odlično poznaju povijest vlastitog grada, pa su vodili ostale učenike tragovima prošlosti.

Sinteza povijesnih šetnji zamišljena je na način da učenici i učitelji jedni drugima postavljaju pitanja. Na taj zanimljivi način učenici mogu kritički vrednovati vlastito i tuđe znanje. Nakon sinteze povijesnih šetnji u parku na Kamplinu učitelji su vrednovali postignuća učenika i razgovarali o eventualnim prijedlozima za sljedeću jubilarnu dvadesetu Malu staroslavensku akademiju „Dr. Antun Mahnić“. Učitelji su bili i više nego zadovoljni znanjem ovogodišnjih polaznika Akademije, a prijedlozi učenika odnosili su se na dodatno vrijeme provedeno u radionicama i na produljeno trajanje Akademije.

DSC_0090Drugi dio programa rada posljednjeg dana trajanja Akademije odnosio se na pripreme svih kreativnih radionica za veliku završnu svečanost koja se održala u predvorju Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk u 18, 00 sati. Naravno, svi polaznici (uključujući i njihove učitelje) bili su vrlo uzbuđeni, željni što bolje prezentirati vlastiti trud i rad proteklih nekoliko dana. Podsjetimo, na završnoj svečanost predstavljaju se sve radionice rezultatima rada proteklih dana, uključujući i prezentaciju rada raznovrsnim plakatima. S obzirom na vrijeme koje posljednji dan Akademije nekako ubrzano prolazi, zadnji sati kreativnog rada u radionicama doslovno su proletjeli.

Završna svečanost 19. saziva Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“Program završne svečanosti održane u 18. 00 sati vodili su učiteljica Ema Jedrlinić i učitelj Tvrtko Božić. Polaznici likovne radionice (voditeljice Alma Dujmović i Andrea Staničić)  pokazali su publici svoje umjetničke radove koje su stvarali proteklih dana. Polaznici povijesne radionice (voditelj Tvrtko Božić) rekli su nam što su sve naučili proteklih dana o vlastitoj povijesti. Polaznici kaligrafske radionice ili Bodulski kaligrafi (voditeljica Ema Jedrlinić) pokazali su nam svoje zanimljive radove. Polaznici radionice za umjetnost riječi (voditeljica Antonia Martinčić)  pročitali su nam svoje odlične radove o borbi za vlastiti jezik. Polaznici povijesno – dramske radionice (voditeljica Dina Valković) dramatizirali su tekst o čitaonici u Vrbniku i zabavili publiku. Polaznici novinarsko – informatičke radionice (voditeljica Klaudija Topić Matković) pokazali su nam kratki filmić koji su snimili na terenskoj nastavi (Kastav), te web stranicu koju su izradili o Akademiji.

Naposljetku, polaznici glazbene radionice (voditeljica Ana Jagić – Aljić) pripremili su plesnu koreografiju koja spaja tradicionalnu i modernu glazbu i oduševili publiku.

Završna svečanost 19. saziva Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“S obzirom da u svakoj Akademiji ima pomalo natjecateljskog duha jer se svi polaznici trude  na najbolji mogući način pokazati što su sve naučili proteklih dana, zadovoljno možemo zaključiti da je natjecateljski duh itekako odlično motivirao učenike u izražavanju vlastitog znanja i kreativnosti. Komentari publike bili su i više nego pozitivni. Ravnatelj OŠ Fran Krsto Frankopan Krk  Serđo Samblić bio je također zadovoljan viđenim.

Naposljetku, svi polaznici devetnaeste Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“ dobili su zaslužene diplome. Za kraj učitelj Tvrtko Božić najavio je sljedeću jubilarnu dvadesetu Malu staroslavensku akademiju „Dr. Antun Mahnić“, te sve prisutne pozvao da nam se pridruže i sljedeće godine.

 Učiteljica hrvatskog jezika Antonia Martinčić

FOTOGALERIJA:

foto: Zdravko Kirinčić