Ponovno smo sadili šafrane

Projekt Šafran namijenjen je učenicima u dobi od jedanaest do osamnaest godina. Projekt je cijelogodišnja aktivnost u koju se svake godine uključuju dijeca cijelog svijeta. Projekt Šafran (The Crocus Project) upoznaje ljude s temom Holokausta. Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu opskrbljuje škole lukovicama žutih šafrana koje se u jesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece koja su stradala u Holokaustu.

Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi  pod nacističkom vlašću. Također, aktivan i je onilne Šafran Klub koji je siguran internetski forum gdje škole koje sudjeluju u Projektu mogu razmjenjivati svoja iskustva vezana uz Projekt.

Naša škola ove godine ponovno sudjeluje u Projektu Šafran pa smo tako u četvrtak na satu vjeronauka s učiteljicom Martinom posadili nove lukovice šafrana. Napunili smo vaze zemljom i svaki je učenik u zemlju posadio svoju lukovicu. Zatim smo zalili posađeno cvijeće vodom i stavili smo ih pred školski ulaz. Bilo je vrlo zabavno saditi ali i poučno promišljati o zlu Holokausta.

Lea i Nora, 7. razred