PROJEKT : „KIDS AND WINDS“

udruga O.A.Z.A. – održiva alternativna zajednica (iz Zagreba)

Cilj projekta je edukacija djece, na nacionalnoj razini, o održivom razvoju, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti te promocija energetskog zadrugarstva

19.11. (srijeda) održana je radionica „Izrada malih vjetroelektrana“ s ciljem educiranja i informiranja djece o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Predavači su bili Marija Radić i Roberto Rosandić. Učenici 3., 4. i 5. razreda sudjelovali su u izrađivanju malih modela vjetroelektrana. Uz pomoć plastičnih boca, škara, zastavica i boje stvarali su male vjetroelektrane koje bi željeli jednoga dana imati na svome eko – otoku Krku.

 

 

 

 

Kids and wind je projekt koji radimo u suradnji s UNDP Hrvatska i drugim međunarodnim partnerima, te Energetskom zadrugom otok Krk i njenom lokalnom samoupravom. U projektu želimo uspostaviti vjetroelektranu od 1MW koja će u potpunosti biti u vlasništvu djece iz svih djelova Hrvatske. Vjetroelektrana bi imala vlasničke udjele, to jest roditelji bi kupovali „dionice“ kao investiciju u projekt vlastite djece i dobivali bi dividendu (dok djeca ne postanu punoljetna, roditelji bi bili vlasnici na papiru i dobivali financijske prihode). Dio novca od prodaje električne energije investirali bi u širenje projekta i osnivanje edukacijskog centra za  djecu, u kojem bi se održavale vikend radionice na ovu temu za djecu iz cijele Hrvatske. Edukacija djece od ranog djetinjstva o OIE i održivom razvoju potaknut će razvoj nove generacije mladih osoba koje će biti spremne preuzeti odgovornosti za vođenje društva u skladu sa procesima prirode. U projektu Kids and Wind surađujemo sa EWEA (European Wind Energy Assotiation), Kids and Wind Fundation, Energetska Zadruga Krk, UNDP (United Nations Development Programme).