Uspjeh naših robotičara u Pretkolu Croatian Makers lige

Robotika kao izvannastavna aktivnost podučava učenike rješavanju problema, praktičnom radu i vježbama, gradnjom različitih uređaja i robota, te izrađivanju programa za upravljanje. Na ovoj aktivnosti učenici se pripremaju i za razna natjecanja iz robotike.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici natjecanja su podijeljeni u regionalne grupe.

Od 23. studenog do 15. prosinca organizirano je prvo ovogodišnje online Pretkolo CM lige te su se svi sudionici natjecali pojedinačno.

Iz naše škole natjecalo se četvero robotičara iz 5. razreda u kategoriji mlađe dobne skupine – Ivan Nekić, Lovro Valenčić, Ana Derenčinović i Rene Terzić.

Zadatak Pretkola lige je bio programirati kretanje robota na pripremljenoj stazi. Naš mBot je odlučio posjetiti prijatelje robote u tvornici robota ali je pri tome imao određene zadane kriterije. Svi natjecatelji su uspješno programirali robota, no ipak je brzina kretanja robota presudila. Anin robot je bio najbrži i najtočniji te je ona osvojila 1. mjesto u ovogodišnjem Pretkolu CM lige u regiji Rijeka.

 Čestitke svim našim robotičarima! Veselimo se novim rezultatima!

učiteljica Marija Prihoda Perišić