Svečano otvaranje Vjeronaučne olimpijade

Svečano otvaranje Vjeronaučne olimpijade 2015.U srijedu, 8. travnjau sportskoj dvorani naše škole održana je svečanost otvaranja ovogodišnjeg državnog natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola – Vjeronaučna olimpijada 2015.

Svečani program vodila je Mirjana Žužić, vjeroučiteljica iz Krka.

Otvaranje je započelo zajedničkom molitvom koju je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uslijedila je himna Republike Hrvatske u izvedbi ženske vokalne skupine iz Krka Bona Forma. Bona Forma, koju vodi naša učiteljica Karmela Vajdoher – Žilić, izvela je i pjesmu Hallelujah.

Ravnatelj Serđo SamblićPrisutnima se zatim obratio ravnatelj škole Serđo Samblić, te izrazio posebno zadovoljstvo što se ovogodišnje državno natjecanje iz vjeronauka održava upravo u našoj školi. Uputio je čestitke svim natjecateljima i njihovim mentorima na ostvarenom uspjehu sudjelovanja na državnoj razini natjecanja. Ravnatelj Serđo Samblić uputio je posebne pozdrave i dobrodošlicu krčkom biskupu mons. Ivici Petanjku, te zaželio da uspješno i blisko surađuju na dobrobit djece.

Uslijedio je pozdravni govor gradonačelnika Grada Krka Darija Vasilića koji je uputio čestitke organizatorima natjecanja, te izrazio ponos što je jedan mali grad postao domaćin ovako velikog i značajnog natjecanja. Podsjetio je na zapaženo sudjelovanje nekadašnjeg krčkog biskupa dr. Karmela Zazinovića na Drugom vatikanskom koncilu (koji je tema ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade) te poželio svima da kroz ova tri dana upoznaju što više od kulturne i vjerske baštine otoka Krka.

Anica Vranić, predsjednica Državnog povjerenstvaAnita Vranić, predsjednica Državnog povjerenstva, te tajnica Nacionalnog katehetskog ureda, istaknula je posebnu važnost Drugog vatikanskog koncila kojim je „Crkva otvorila vrata svijetu i približila svijet sebi“. Podsjetila je i na papu Ivana Pavla II. koji je vrednote i plodove Koncila, preko svojih mnogobrojnih apostolskih putovanja, donosio u sve krajeve svijeta. Svim sudionicima poželjela je da budu promicatelji tih istih vrednota. Zahvalila je organizatorima i domaćinima na toploj dobrodošlici i svima poželjela puno uspjeha na natjecanju.

Dr. sc. Oleg Đaković, predstojnik riječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje istaknuo je kako su ovakva događanja ona koja izgrađuju i koja se pamte cijeli život.

krčki biskup mons. Ivica PetanjakOkupljene je pozdravio i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Naglasio je kako mnogi nedovoljno znaju o Drugom vatikanskom koncilu koji predstavlja prekretnicu ne samo za Crkvu već za cijeli svijet. Čestitao je svim sudionicima na dosad uloženom trudu i stečenom znanju, te napomenuo kako je „svaki trenutak proveden u duhovnom i intelektualnom izgrađivanju najveće bogatstvo za čovjeka, jer ono što stekneš znanjem i trudom nitko ti ne može oduzeti!“ Istaknuo je također da, iako se radi o natjecanju, ovdje nije važno tko će biti pobjednik već je puno važnije zajedništvo i prijateljstva koja se na ovakvim susretima izgrađuju.

Svečano otvaranje svojim su nastupima oplemenili, uz spomenutu vokalnu skupinu Bona Forma iz Krka, članovi folklornog kulturno – umjetničkog društva iz Punta koji su izveli više narodnih plesova, glazbeni sastav Srednje škole iz Krka s pjesmom Otok od zlata, te četvrtaši iz Krka s nastupom Azbuka.

f10Vjeroučiteljice Mirjana Žužić i Vesna Avsec predstavile su sve natjecateljske ekipe.

Na Vjeronaučnoj olimpijadi 2015. sudjeluje 17 osnovnoškolskih i 16 srednjoškolskih ekipa. Krčku biskupiju zastupaju ekipe Osnovne škole „Frane Petrić“ iz Cresa i Srednje škole „Ambroz Haračić“ iz Malog Lošinja. Djeca iz Cresa i Malog Lošinja su kroz kratki program, obučeni u narodne nošnje, prestavili svoje dekanate. Na kraju, ukratko je predstavljena i povijest Krčke biskupije. Program je završio pjesmom Krist na žalu koju su zapjevali svi sudionici.

FOTOGALERIJA:

foto: Alenka Žužić i Igor Gržetić