Vjeronaučna olimpijada u Krku

Vjeronaučna olimpijada, Krk 2015.Pobjednici Vjeronaučne olimpijade koja se od 8. do 10. travnja održala u Krku su učenici OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, te Nadbiskupijska klasična gimnazija don Frane Bulić iz Splita.

Četvrtak, 9. travnja

Drugi dan Vjeronaučne olimpijade započeo je okupljanjem sudionika u holu Osnovne škole u Krku. Nakon kratkog kulturnog programa koji su pripremili učitelji i učenici Škole, održao se pisani dio natjecanja u trajanju od 45 minuta. Dok su članovi Državnog povjerenstva vrednovali ispite, učenike i njihove mentore organizatori su počastili posjetom Jurandvoru, kolijevci glagoljaštva i pismenosti Hrvata te starodrevnom gradiću Vrbniku.
Nakon ručka i popodnevnog odmora uslijedio je drugi dio natjecanja pod nazivom foto-slagalica.

Tijekom popodneva sudionici su uz stručno vodstvo razgledali znamenitosti grada Krka. Na trgu Kamplin družili su se s krčkim knezovima Frankopanima i biskupom Ivicom Petanjkom. Kruna dana bilo je zajedničko euharistijsko slavlje u raspjevanoj katedrali. Potaknuti i ohrabreni riječima krčkog biskupa da se ne boje životnih poteškoća i budu zagledani u Isusa na putu, djeca i mladi su vidno raspoloženi otišli na večeru i počinak.

Petak, 10. travnja – završnica Vjeronaučne olimpijade


Nakon objave privremenih rezultata, u treći krug natjecanja Milijunak ušlo je po 5 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola.

Točno u podne proglašeni su pobjednici natjecanja iz vjeronauka na temu II. Vatikanski koncil. Ovogodišnji prvaci su učenici OŠ Josipa Broza iz Kumrovca (Veronika Lončar, Ivančica Žarković, Tanja Broz i Jana Ulama, voditelj Tomislav Krušlin). Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice (Marko Čurak, Maris Vranješ, Nensi Žurić i Matea Ivančić, voditeljica Zdenka Krokar), a treće mjesto OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića (Marija Nikolić, Marta Blažanović, Josipa Čurić i Tvrtko Tanjić, voditelj Ilija Nikolić).

Prvo mjesto među srednjim školama osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija don Frane Bulić iz Splita (Ana Katić, Ivana Alduk, Petar Krokar i Ivan Sikirica, voditeljica s. Petra Šakić). Na drugom mjestu je II. gimnazija također iz Splita (Anita Jakulj, Helena Muslim, Davorka Jerčić i Ivana Bilić, voditeljica s. Dolores Brkić), a na trećem ekipa Gimnazije Pula iz Pule (Josipa Karlović, Matea Karlović, Ana Antolović i Julijana Mašović, voditelj Kazimir Berljavac).

U završnom programu koji je vodila vjeroučiteljica Mirjana Žužić sudjelovale su školske klape Vrbnika, Punta i Krka pod vodstvom učiteljice Ane Jagić Aljić.
Pobjedničkim ekipama medalje i plakete uručili su krčki biskup Ivica Petanjak, Tomislav Tomasić u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i predsjednica Državnog povjerenstva, Anita Vranić. Učenicima se po završetku programa obratio biskup Petanjak te posebno zahvalio vjeroučiteljima Krčke biskupije na izvrsnoj organizaciji.

Trodnevno natjecanje proteklo je u radosnom ozračju zajedništva i prijateljstva.

FOTOGALERIJA:

povezana vijest: Svečano otvaranje Vjeronaučne olimpijade