Treniramo životne vještine!!!

Učenici 7. b OŠ „Fran Krsto Frankopan“ MŠ Krk sudjelovali su u 12. obilježavanju Svjetskog dana nepušenja u Rijeci koje organizira Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji sa školama koje provode preventivni program Treninga životnih vještina.

Na Korzu je 31. svibnja 2017. povodom Svjetskog dana nepušenja postavljena izložba na otvorenom koju su pripremili učenici iz 21 primorsko-goranske škole koje sudjeluju u programu Treninga životnih vještina. Izložbu radova inspiriranih temama i radionicama programa može se pogledati do 9. lipnja, a otvorili su je djelatnici i voditelji programa iz Zavoda za javno zdravstvo uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Nakon otvorenja učenici nižih razreda sudjelovali su u igri  „Potraga za blagom“ dok su učenici viših razreda mogli uživati u projekciji nizozemskog filma „Mali gangster“ u Art kinu Croatia.

Trening životnih vještina je primarni program prevencije ovisnosti namijenjen učenicima od 3. do 7. razreda čiji je cilj upoznavanje sa svim štetnostima ovisničkih i neprimjerenih ponašanja te razvoju životnih vještina koje učenike čine spremnijima za djelotvorno suočavanje sa izazovnim životnim situacijama i problemima. Program učenicima pomaže razviti  socijalne i komunikacijske vještine, vještine odlučivanja i rješavanja problema. Pomaže u suočavanju s anksioznošću i stresom, odupiranju vršnjačkom pritisku i nasilju te ih poučava asertivnosti. Program se provodi od 2005. godine u većini osnovnih škola naše županije. Odsjek za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koordinira provođenje, osigurava tiskane radne materijale za sve učenike i provoditelje kao i višednevnu edukaciju voditelja programa i evaluaciju. Program podržavaju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a kao primjer dobre prakse preuzela ga je i nekolicina drugih hrvatskih županija. Ove godine u programu su sudjelovale 54 škole, 593 suradnika i više od 9 000 učenika.

Od samih početaka program je prihvaćen i u OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk, kako u matičnoj tako i u područnim školama. Provodi se na satovima razrednog odjela. A provoditelji su razrednici i stručni suradnici. Ove godine sudjelovalo je 9 razrednih odjeljenja, 9 provoditelja iz Krka, Vrha i Baške. Tradicionalno učenici za kraj pripremaju ogledne radove. 7. b je bio posebno kreativan pa su nas pozvali da predstavljamo našu školu u Rijeci. Učenici 7. b su sa svojom razrednicom inspirirani naučenim vještinama i saznanjima osmislili slogane za svaku od tema, ukupno 23 slogana. Potom su ih ispisali na majicima, pripremili su Power Point prezentaciju (koju možete pogledati u nastavku), videosnimku u kojoj su odrepali razredne slogane i plakat koji je izložen na Korzu u sklopu prije navedene izložbe.

Učenike su u Rijeku pratile: psihologinja Danijela Šekuljica-koordinatorica programa i razrednica Dina Valković-provoditeljica programa u 7. b., a podržao nas je ravnatelj Serđo Samblić koji je organizirao prijevoz.

Dan je protekao u radosnom raspoloženju, druženju sudionika, razmjeni iskustva i ideja te slanju pozitivnih poruka Treninga životnih vještina.

Dina Valković, razrednica 7. b razreda MŠ Krk

FOTOGALERIJA: