Završna svečanost 18. saziva Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“

Završna svečanost 18. saziva AkademijeČetvrtog dana održavanja Akademije, 30. listopada 2015. održana je završna svečanost 18. saziva. Započela je staroslavenskom večernjom koju je na staroslavenskom jeziku u Crkvi Majke Božje od Zdravlja predvodio kancelar Ordinarijata krčke biskupije, prečasni dr. Franjo Velčić, a pjevali su učenici koji su se za sudjelovanje pripremali tijekom glagoljaške radionice.

Svečanost je nastavljena u predvorju osnovne škole predstavljanjem rada u radionicama i izložbom učeničkih radova koji su nastali tijekom četiri dana. Redom su se predstavljali voditelji i učenici, sudionici povijesne, likovne, kaligrafske, radionice za umjetnost riječi te novinarsko-informatičke radionice. Svake godine ostanemo iznenađeni koliko djeca puno toga mogu  naučiti i napraviti u samo četiri dana.

Završna svečanost 18. saziva AkademijeNa kraju svečanosti svim su sudionicima podijeljene diplome uz gromoglasni pljesak ponosnih roditelja i učitelja. Prisutnima se obratila mr. sc. Marijana Marinović, viša savjetnica za povijest, koja je pohvalila projekt i ohrabrila na daljnji nastavak rada. Ravnatelj Serđo Samblić zahvalio je svim učenicima, učiteljima, tehničkom osoblju kao i sponzorima koji su podržali projekt, a to su bili Grad Krk, sve krčke općine i Autotrans d.o.o.

Slavljeničku atmosferu podignuli su akademičari pjevanjem pjesama uvježbanih na glazbenoj radionici te slavljenička torta koja je sve iznenadila i razveselila. Tortu punoljetne Male staroslavenske akademije počasno su razrezali pokretačica projekta Ana Kirinčić i ravnatelj Serđo Samblić koji od početka podržava projekt.

Svečanost je završena uz mnogo radosti sudionika koji su se zbližili i sprijateljili tijekom trajanja Akademije. Roditelji su bili ponosni na svoju djecu, a učitelji su bili zadovoljni realizacijom projekta i uspješnim ostvarenjima još jedne generacije odabranih sedmaša sa cijelog otoka Krka. Tako je protekla još jedna Mala staroslavenska akademija u kojoj su stečena nova znanja iz zavičajne povijesti, u kojoj se vrijedno radilo i stvaralo u pozitivnom suradničkom i prijateljskom raspoloženju. Nadamo se ostvarenju i 19. saziva ovog našeg školskog projekta.

Dina Valković

FOTOGALERIJA: