Posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školama

Posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školamaS obzirom na početak najvažnijeg mjeseca u našoj knjižnici pod nazivom „Mjesec hrvatske knjige“, odlučili smo iznijeti nekoliko općenitih informacija o navedenoj manifestaciji. „Cilj manifestacije je promicanje čitanja kao kulturne vrijednosti i poticanje razvitka knjižnica.

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige bit će održano više od 2000 programa u cijeloj zemlji. Centralna je tema manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN – a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Povodom navedene manifestacije u školskoj knjižnici organizirali smo različita kulturna događanja poput čitanja pod lampom („Upali lampicu i čitaj“), dana malih knjižničara, darivanja knjiga školskoj knjižnici, te naposljetku posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školama.

Posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školamaVera Miš krčka je pjesnikinja s trenutnim prebivalištem u Malinskoj. Poeziju piše već četrdeset godina. Do sada je izdala zbirke poezije: Zelena polja ravnice, Nema te, Previranja, Sat prije svitanja, te tri zbirke poezije za djecu. Trenutno je u pripremi Verina nova zbirka poezije. Vera Miš je jako zanimljiva individua koja ne voli formalizam, uštogljenost, licemjerje, materijalizam… Smiraj od svega što ne voli i o čemu progovara u svojim pjesmama nalazi u prirodi. Vera Miš o životu na otoku Krku kaže: „Na otoku Krku živim već dugo, i ako mi se dogodi da s otoka odem, neka to bude sat prije svitanja….“
S obzirom na njezinu zanimljivu osobnost, od pjesnikinje u krčkim osnovnim školama očekivali smo inspirativno pjesničko druženje s učenicima. Naravno, naša očekivanja su se ostvarila.

Posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školama27. listopada  pjesnikinja je posjetila osnovnu školu PŠ Vrbnik i tako započela svoju malu pjesničku turneju po krčkim školama. Pjesnikinja je imala posebno prilagođen program za mlađe učenike i za starije učenike. Učenici su izuzetno dobro reagirali i čitali su poeziju zajedno s pjesnikinjom. U početku sramaželjivi, kasnije su se dobrovoljno javljali za čitanje. Pitanja upućena pjesnikinji bila su zanimljiva i zrela. Učenike je štošta zanimalo o pisanju pjesama, pjesnikinji, inspiraciji…

28. listopada pjesnikinja je posjetila Osnovnu školu „Fran Krsto Frankopan“ u Krku i nastavila svoju već uhodanu pjesničku turneju. U Krku se dogodilo nešto jedinstveno i neponovljivo s Posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školamaobzirom da su stariji učenici iznenađujuće dobro reagirali na čitanje Verinih stihova. Onaj kreativni trenutak koji se rijetko dogodi u zraku i neponovljiv je, dogodio se upravo između pjesnikinje i krčkih osnovnoškolaca.

29. listopada  pjesnikinja je svoju turneju završila posjetom  PŠ Vrhu. Dočekala nas je odlična atmosfera i zainteresiranost najmlađih učenika. Nakon najmlađih učenika, pjesnikinja je svoj program za starije učenike malo promijenila i osim čitanja poezije postavljala im je niz zanimljivih pitanja o životu koja su učenike potaknula na razmišljanje. Inspirativnom atmosferom u PŠ Vrhu pjesnikinja je završila svoj obilazak krčkih osnovnih škola.

Posjet krčke pjesnikinje Vere Miš krčkim osnovnim školamaS obzirom na atmosferu za vrijeme gostovanja pjesnikinje možemo zaključiti da je posjet krčke pjesnikinje Vere Miš izazvao interes učenika i potaknuo njihovo zanimanje za stvaranje. To nam je i bio cilj, pa zadovoljno možemo reći da je poetesina osobnost i poezija  barem jedan dan pobijedila modernu tehnologiju današnjice.

Do nekog sljedećeg susreta u krčkim osnovnim školama, prepuštamo vas slikama koje govore više od samih riječi.

Antonia Martinčić

FOTOGALERIJA: