˝Čitaj (o) psu˝ program u Područnoj školi Vrh

Udruga za Pet therapy Indeficienter Vinkuran od 2014. godine u Hrvatskoj  provodi međunarodni program „Čitaj (o) psu“ koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.  ˝Čitaj (o) psu˝, odnosno R.E.A.D. ( Reading Education Assistance Dogs),  licencirani je  program registriran pri Intermountain Therapy Animals u SAD-u 1999. godine.

Provode ga educirani terapijski psi sa njihovim voditeljima, koji su za provedbu istoga dodatno osposobljeni.

Uz podršku ravnatelja Škole i suglasnost roditelja učenika, naš je prvi razred posjetila kujica pravog ˝bodulskog˝  imena – Ulika i njezina voditeljica gđa Meri Sucić. Nakon što je Ulika upoznala učenike i razred, udobno se smjestila na svoj ležaj i strpljivo slušala ono što su joj učenici čitali. Prvašići su bili opušteni, nisu se bojali. Čitali su  i istovremeno milovali psa. Ulika je pažljivo slušala, bez procjenjivanja brzine ili načina njihovog čitanja. To je upravo  bit provođenja ovog programa; pas dopušta djetetu da čita vlastitim ritmom, te dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima. Uz to, čitanje Uliki bilo je zabavno! A što je čitanje zabavnije i opuštajuće, veći je interes djeteta za ovu aktivnost.

Na kraju tog zanimljivog sata, oprostili smo se s Ulikom i darovali joj mali dar u znak zahvalnosti. Neki su učenici bili posebno tužni zbog rastanka, a to nam govori kako  se djeca zapravo u vrlo kratkom vremenu povežu i sprijatelje s psom. Hvala gđi Meri i Uliki što su nam omogućili to posebno iskustvo!

Danijela Žužić Kosić, učiteljica razredne nastave

FOTOGALERIJA: