Kastav: terenska nastava Male staroslavenske akademije

Upoznajmo Kastav: terenska nastava Male staroslavenske akademijeU četvrtak  27. listopada 2016. umjesto klasičnih radionica u krčkoj osnovnoj školi i terenske nastave na području grada Krka, došlo je vrijeme da napustimo naš grad i naučimo nešto novo o tuđoj povijesti.

S obzirom da učenici sedmog razreda  OŠ „Milan Brozović“ Kastav koji su se ove godine priključili krčkim sudionicima Male staroslavenske akademije danima upoznaju otočku povijest, krčki učenici uputili su se u  Kastav da upoznaju njegovu povijest.

U novouređenoj školi OŠ „Milan Brozović“ dočekala nas je ravnateljica Sandra Krpan koja nam je zaželjela lijep boravak u njihovom gradu. Nakon ravnateljičinog kratkog uvodnog govora, socijalna pedagoginja Nana Gulić  pobliže nas je  upoznala s  različititim postignućima učenika  i brojnim hvalevrijednim projektima OŠ „Milan Brozović“ (humanitarne akcije, međunarodni projekti). Inspirirani svime što smo u ovoj kreativno uređenoj školi čuli krenuli smo u povijesnu šetnju gradom.

Učiteljica u mirovini Zvjezdana Dragica Stanić vodila nas je gradom i „oživjela“ nam njegovu prošlost. Vidjeli smo razne povijesne znamenitosti poput: župne crkve sv. Jelene Križarice, gradskih vrata i zidina, nezavršene crkve (Crekvina), trga Lokvine itd.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja kustos Marko Badurina održao nam je zanimljivo predavanje.

Naposljetku, uputili smo se u šetnju poznatom kastavskom šumom Lužinom. Već pomalo umorni od šetnje, puni novih spoznaja i dojmova  o Kastvu  krenuli smo na naš otok.

Učiteljica hrvatskog jezika Antonia Martinčić

FOTOGALERIJA: