Naši folkloraši ponovno nastupaju!

Na Uskrsni ponedjeljak,18.4.2022., nakon 2 godine (ne)rada u epidemiološkim uvjetima, KUD Punat održao je svoj prvi nastup, a kao čestitka svojim sumještanima i gostima povodom blagdana Uskrsa.


U ime svih članova KUDa Punat, program je otvorio i najavio, pozdravio sve prisutne, predsjednik društva Branko Karabaić.
Prvi nastup imala je i najmlađa skupina plesača (Patrik, Ema, Vanja, Tea, Erik, Sara, Mika, Katarina, Rene, Etel, a koje je podučavao Gordan) koji su se predstavili mnogobrojnoj publici Domaćim tancem (Tanac, Suprota, Šoto).
Uslijedio je nastup i srednje skupine (Jakov, Marina, Kiara, Leon, Lucija D., Lucija S., Niko, Ana, Romana, a koji su učili uz Stanka i Petru) kojima je ovo isto bio prvi nastup u Bunjevačkim plesovima (ples Hrvata iz Vojvodine, a posebnost plesa je u zvečkama koje su pričvršćene na čizme muških plesača, koji plešu s dvije djevojke), a uz pratnju već iskusnih tamburaša (Ivica, Robert, Filip, Josip, Fran) kojima su se pridružili i novi tamburaši (Marija i Luka).
Najstarija skupina (Boris, Emma, Luka, Ana, Mario, Andrea) otplesala je zatim Bizovačke plesove (ples plešu samo tri plesna para, a nošnje ženskih plesačica odlikuju se raskošnošću šlinganih suknji, svilenim maramama, dukatima oko vrata te cvjetnim krunama na glavama), uz pratnju starijih tamburaša.
Prigorske plesove ponovo je otplesala najmlađa skupina, ali ovaj put je zaplesao i Ivan, uz pratnju mladog tamburaškog sastava (Marija, Luka, Marina i Maja) kojeg je umeo reful vjetra i srušio note, ali se plesači nisu dali smesti te su nastavili plesati. 🙂
Kratki muzički intermezzo (Himna zadrugara, Maestral, Mom zavičaju, Dalmatinski splet) odsvirao je mladi tamburaški sastav (bisernice Ana i Patrik, bračevi Lucija i Vanja, čelo Marija, bugarija Marina, bas Luka) koji su krenuli u tamburaške vode tek početkom veljače.
Nastup je zaključila najstarija skupina (Domagoj, Andrea, Luka, Kristina, Mario, Ana Š., Ana K., Marija, Emma) Rackim plesom (ples hrvata u Mađarskoj) uz pratnju starijih tamburaša.
Uzbuđenje je bilo veliko, ali i plesači i voditelji su ponosni i zadovoljni, sretni da smo ponovo krenuli s nastupima, da možemo prenositi našu kulturnu baštinu.
Hvala svima na podršci i dolasku.
Vidimo se ubrzo!

Maja Lenić