Put oko svijeta s osmašima? Zašto ne!

Kada imate učenike koji su uvijek spremni za „još“ onda se veselite svakom satu na koji dolazite. I ove su godine, učenici osmog razreda naše škole, poželjeli prezentirati kontinente, a tko sam ja da im ne ispunim tu želju. Tako je počinje naše putovanje oko svijeta koje uvijek završi punog trbuha.

U prvom tjednu povratka s praznika, Noa, Fran i Dorijan vodili su nas na najveći i najmnogoljudniji kontinent – Aziju. Predstavili su nam kulturno-povijesnu baštinu poput Taj Mahala, Kineskog zida, Zida plača, Angkor Wata i dr. Objasnili su nam probleme velikih gradova, poput Tokija, Pekinga, Bangkoka… važnost Indije, Kine i Japana u svjetskom gospodarstvu, a nisu zaboravili spomenuti demografska obilježja ovih država, „politiku jednog djeteta“ u Kini te da je Indija postala najmnogoljudnija zemlja na svijetu i time s trona zbacila Kinu. Sa zanimanjem se slušalo predavanje, ali ono što su svi čekali bili su azijski specijaliteti. Naši su predavači kod kuće pripremili sushi, wok (piletina s povrćem), naan (indijski tradicionalni kruh) te curry. Uz tradicionalnu indijsku glazbu koja nas je opustila sat smo priveli kraju.

Dva tjedna kasnije, Kristijan i Roko poveli su nas u Afriku. O Africi svi znaju one manje lijepe stvari poput siromaštva, bolesti i gladi, ali ovog puta saznali smo i puno ljepše: da je Sahara površinom veća od SAD-a, da 99% svjetske populacije lavova živi u Africi, da nigerijska filmska industrija proizvede više filmova nego Hoolywood, da Sudan ima više piramida nego Egipat. Pogledali smo i 2 kraća videa o raznolikosti i ljepoti životinjskog svijeta. Da bi doživljaj bio potpun, pogodili ste, učenici su nam servirali kus-kus salatu, tradicionalno jelo sjevernoafričkih zemalja.

Sljedeće javljanje bit će sa kontinenata Novog svijeta!

Nikolina Ćuk, učiteljica geografije