Županijsko natjecanje Čitanjem do zvijezda

U četvrtak 5. ožujka u našoj je školi održano županijsko natjecanje Čitanjem do zvijezda. Ove školske godine ovaj Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja ušao je u 11. sezonu održavanja, a ovogodišnja tema mu je Između stvarnosti i fantazije.

Susret je započeo u deset sati okupljanjem sudionika u školskoj blagovaonici, a nastavio se pisanjem ispita. Nakon pisanog dijela ispita učenici su prezentirali plakate na temu pročitanih knjiga. Priprema za pisani dio školskog natjecanja podrazumijevala je čitanje triju knjiga: Zmaj ispod starog grada (Krunoslav Mikulan), Nikadgrad (Jessica Townsend) i Harry Potter: Kamen mudraca (J.K. Rowling). Našu ekipu, koju su pripremali učiteljica Martina Butković i knjižničar Predrag Perožić, predstavljale su Irra Šahinović (7.r.), Nika Nosić (6.r.) i Marija Nosić (5.r.). Drugi dio natjecanja činila je prezentacija izrađenog plakata koji prikazuje slikovnu verziju jednog pročitanog segmenta knjige. Taj se je dio natjecanja odvijao u školskoj blagovaonici.

Sudionici su zatim nastavili druženje zajedničkim ručkom te organiziranom šetnjom po našem mjestu, a nakon ručka proglašeni su najbolji plakati i ekipe. Ovom se prilikom zahvaljujemo našoj umirovljenoj učiteljici Almi Dujmović koja je vrlo detaljno objasnila natjecateljima pluseve i minuse pri izradi plakata kao likovnog medija. Prvo mjesto u izradi plakata osvojila je Mila Car iz OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija, drugo mjesto Klara Stilinović Tušek OŠ „Jelenje – Dražice“, a treće Niko Janjić iz OŠ „Nikola Tesla“ Rijeka.

U pismenom dijelu prva tri mjesta osvojile su ekipe OŠ Brajda Rijeka, OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija i OŠ Omišalj.

U programu koji je ovaj događaj učinio još svečanijim i ljepšim sudjelovali su učenici pjevačkog zbora koji su gostima otpjevali pjesmu „Otok od zlata“, recitatori  petog razreda i Mažoretkinje otoka Krka koje su izmamile najveći pljesak. Zahvaljujemo se i našoj knjižničarki Ireni koja je s knjižnjičarom Predragom organizirala ovaj susret.

Čestitamo najuspješnijima!