Terenska nastava Male staroslavenske akademije

U četvrtak 25. listopada polaznici Staroslavenske akademije umjesto klasičnog radnog dana nove su spoznaje učili na terenskoj nastavi. Prošlih godina terenska nastava se odvijala na različitim lokacijama (Pazin, Kastav). Sretni smo što će se ove godine terenska nastava odvijati upravo na našem otoku.

Krenuli smo rano ujutro u 8. 30 sati da bismo imali dovoljno vremena posjetiti sve vrijedne povijesne spomenike koji se nalaze na našem otoku.

U 9 sati napokon smo stigli u Dragu Bašćansku gdje nas je dočekala učiteljica Mirna Cvijić Mrak koja nam je pokazala rodnu kuću Vjekoslava Štefanića i naučila nas mnogim novim činjenicama. U Jurandvoru su nam učiteljica Milica Žužić i učitelj Tvrtko Božić pokazali čuvenu crkvu Svete Lucije. Nakon toga otišli smo u Bašku gdje smo posjetili Zavičajni muzej i ambulantu prve liječnike na otoku Krku Zdenke Čermakove. Župnik Ivica Katunar pokazao nam je župnu crkvu svetog Trojstva. Nakon navedenog uputili smo se u PŠ Bašku u kojoj nas je čekalo iznenađenje. Naime, učiteljica Sonja Polonijo bila je mentorica 5. razredu koji nas je zabavio  igrokazom  na temu vjenčanja  Frankopana i grofova Celjskih.

Za kraj našeg zanimljivog radnog dana uputili smo se prema Solinama i Klimnu. Učiteljica Ana Kirinčić i učitelj Tvrtko Božić naučili su nas mnogo o gospodarskoj djelatnosti Frankopana na području Dobrinjštine (iskorištavanje soli, brodogradnja, tvornica opeke).

Nakon svega viđenog zaključili smo da mnogo toga o našem otoku nismo znali te da bi bilo divno kad bismo ovakvu terensku nastavu mogli imati svaki dan. Prepuni dojmova i novih spoznaja, pomalo umorni od cjelodnevnog kretanja, uputili smo se kućama svjesni toga da nas sutra čeka naš veliki dan. Uzbuđeni smo, ali i pomalo tužni što se naše  zajedničko druženje bliži kraju.

Pozivamo vas da dođete sutra u 18. 30 sati u predvorje OŠ Fran Krsto Frankopan Krk i pogledate što smo sve naučili proteklih dana.

Vidimo se!

Učenici novinarsko – informatičke radionice: Katarina Lesica, Sara Juras, Lea Mrakovčić i Damjan Žurga (tekst)

Voditelji radionice: Iva Dujmović, Antonia Martinčić i  Dragan Malnar

FOTOGALERIJA: