Arhiva autora: Klaudija Topić Matković

Uskršnji sajam Učeničke zadruge „Busilak“.

U utorak, 26. ožujka, 2024. je u dvorištu PŠ Vrh održan Uskršnji sajam Učeničke zadruge „Busilak“.

Pripreme i proizvodnja su trajale tjednima, a naši su učenici i djelatnici bili vrlo vrijedni i kreativni.

Naša učenička zadruga djeluje već šestu godinu, pod vodstvom učiteljica Sanje Novosel Grgurić i Marije Žužić, te svake godine priprema ekološke proizvode i ukrase, kroz razne kreativne radionice.

Ove smo godine na sajmu ponudili filcane pisanice od ovčje vune, šarene piliće, pogačice, suhe keksiće, dekupažirane pisanice i staklenke punjene slatkim iznenađenjima. Također su se u ponudi našle i sadnice rajčica, bosiljka, mente, crvenog kupusa, koromača i peršina.

Možemo zahvalno i sretno reći da je sajam bio vrlo uspješan jer se već nakon pola sata prodala većina ponuđenih proizvoda.

Zahvaljujemo svim roditeljima na odazivu i dolasku, kao i našem ravnatelju Serđu Sambliću, te kolegicama iz drugih škola.

Prihod od prodaje ćemo iskoristiti za dovršetak izgradnje staklenika u Mediteranskom vrtu, te za nabavku materijala za daljnju proizvodnju.

Nina Klobučar, voditeljica škole

Sigurnost u prometu

Svake godine predstavnici Hrvatskog autokluba, Policijske postaje Krk i Doma mladih Rijeka posjećuju naše prvašiće i provode edukacije o sigurnosti u prometu. Prilikom prvog susreta, učenici su poučeni osnovnim prometnim pravilima kojih se trebamo pridržavati kao sudionici u prometu. U drugom predavanju posjetili su nas prometni policajac Danijel i gospodin Josip, predstavnik Doma mladih. Ponovili smo sigurnosna pravila kojih se trebaju pridržavati te prelaske kolnika kada promet reguliraju semafor za vozače i pješake ili prometni policajac.

Veliko hvala svima koji brinu da naša djeca budu sigurna u prometu!

Prvašići i učiteljica

Kako je Područna škola Vrh obilježila Dan ružičastih majica

Dan je ružičastih majica, a ove smo ga godine obilježili kroz razne aktivnosti kako bismo svi zajedno ukazali na važnost sprječavanja nasilja među vršnjacima. Nasiljem među vršnjacima smatraju se ponavljajući postupci s namjerom izazivanja štete žrtvi, poput nanošenja boli, ponižavanja, isključivanja iz grupa i aktivnosti te širenja laži o žrtvi. U nasilju postoji neravnoteža moći, dok u normalnim vršnjačkim sukobima ta razlika u moći nije izražena, a sukobljene strane uspijevaju dogovorom riješiti sukob (svađu) na način koji je zadovoljavajući za obje strane. U vršnjačkom nasilju jako je važno govoriti i o ulozi treće uključenih – promatrača, koji mogu glasnim i tihim promatranjem nasilja čak i ohrabriti nasilnika i time sami postati sudionici vršnjačkog zlostavljanja.

Nastavi čitati

PRIJAVE ZA UPIS U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole.

Roditelji će preko poveznice

https://osnovne.e-upisi.hr/

moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina. U školsku godinu 2024./2025. upisuju se djeca rođena od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal obvezni su se javiti u školu kojoj pripadaju prema upisnom području. Prijave za područne škole će biti omogućene osobnom dolaskom roditelja u školu do 31. ožujka 2024. godine prema dogovoru. Mole se roditelji da se obrate za termin na e-mail adresu upisi-1.razred@osnovnaskolakrk.hr  te će im se povratno javiti termin za prijavu.

*Područna škola Vrh (Vrh, Salatići, Kosići, Skrpčići, Pinezići, Bajčići, Brusići, Linardići, Žgaljići, Milohnići, Brzac, Poljica, Nenadići): po dogovoru

Dogovor o terminu prijema za prijavu preko e-mail adrese: upisi-1.razred@osnovnaskolakrk.hr

Roditelj sa sobom mora donijeti:

– OIB školskog obveznika,

– OIB-e oba roditelja/skrbnika.

U slučaju kada za drugog roditelja/skrbnika nije dostupan OIB potrebno je donijeti dokumentaciju kojom se potvrđuje da je u srodstvu/skrbništvu s djetetom za koje predaje zahtjev za upis (prilaže se u aplikaciju za upise u 1. razred osnovne škole).

Upisi u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025.

Prijave i upisi u školsku godinu 2024./2025. vršit će se digitalnim putem pomoću sustava e-Građanin.

U nastavku Vam ostavljamo poveznice s uputama za prijave i upise.


e- upisi – Važne informacije za roditelje – u priloženom dokumentu

poveznicahttps://osnovne.e-upisi.hr/

Važni datumi:
1.2.2024. – 31.3.2024. – prijave djece s teškoćama
22.2.2024. – 31.3.2024. – prijave za ostalu djecu
22.2.2024. – 31.3.2024. – zahtjev za prijevremeni upis i zahtjev za oslobađanje od upisa

Terenska nastava – Grad Krk

Učenici 1. i 2. razreda su sa svojim učiteljicama Jeny i Ninom, u srijedu 20.12.2023. išli u obilazak grada Krka sa ciljem učenja o staroj jezgri povijesnog grada, ali i kako bi uživali u predivno uređenim gradskim ulicama povodom nadolazećih blagdana. Uz obilazak, posjetili su i Kino Krk te pogledali filmsku projekciju “Wonka”. 

Prije odlaska, svi su se počastili ukusnim fritulama na adventskim kućicama te se puni lijepih dojmova uputili nazad prema školi. 

Učiteljice Nina i Jeny

Posjet Astronomskom centru i Muzeju grada Rijeke

U srijedu, 29. studenog učenici petog, šestog i sedmog razreda, u pratnji učiteljica Maje Pintar Glavan i Marije Žužić, krenuli su u Rijeku na terensku nastavu koja je još u kolovozu bila isplanirana u školskom kurikulumu.

Prvo smo se uputili u Astronomski centar na Gornjoj Vežici, gdje nas je čekala učiteljica prirode i biologije Melita Scutari Šoić. Budući da smo došli prerano, pojeli smo najprije školsku marendu, koju smo ponijeli s nama. U 9:30 došla je djelatnica centra s kojom smo se uputili u dvoranu za projekcije. Pogledali smo dokumentarni film o dosadašnjim letovima čovjeka na Mjesec koji je bio vrlo zanimljiv i nakon kojeg su učenici imali puno pitanja. Nakon filma popeli smo se na vidikovac na krovu zgrade s kojeg se pruža predivan pogled na more i širu okolicu.

Požurili smo se do autobusa kako ne bismo zakasnili u posjet Muzeju grada Rijeke koji je bio predviđen u 11 sati, smještenom na željezničkom kolodvoru u bivšoj tvornici šećera, u baroknom izdanju nazvanom – Palača šećera. Muzejska postava proteže se na dva kata i prikazuje tri stoljeća povijesti grada Rijeke, njegove gospodarske i društvene uspone i padove. Posebno je zanimljiva priča o proizvodnji šećera u obliku stošca, glave šećera koju su u Rijeci zvali zvonom, i dali joj naziv koji se sačuvao do danas – kampanul. Na nas je poseban dojam ostavila kasnobarokna zgrada, obnovljena 2020. godine u okviru projekta Rijeka – kulturna prijestolnica Europe.

Puni dojmova vratili smo se kućama.

Učiteljice Maja, Marija i Melita.

Božićna priredba

U četvrtak, 14. prosinca, u 17 h održana Božićna priredba u našoj školi.

U prepunoj školskoj dvorani brojni su roditelji, djedovi i bake te rodbina došli podržati svoje najmilije.

Naši su se učenici i učitelji vrijedno pripremali proteklih nekoliko mjeseci: izrađivali su ukrase od ovčje vune uz vodstvo naših kreativaca: spremačice Danijele, te učiteljica Marije i Danijele; punili paketiće sa osušenom lavandom koje je sašila učiteljica Marija; uvježbavali svoje igrokaze uz vodstvo učiteljica Antonije (viši razredi) i Nine (niži razredi), recitacije (1., 2. i 3. razred, uz učiteljice Jeny, Nine i Sanje), zanimljive božićne viceve (4. r. S učiteljicom Danijelom i knjižničarkom Irenom); školski je zbor, uz vodstvo učiteljice Željke uvježbavao svoje božićne pjesme.

Nastavi čitati

Sveti Nikola stigao u PŠ Vrh!!!!

6.prosinca posjetio nas je Sv. NIKOLA. Dočekali su ga svi učenici nižih razreda.
Sestra Monika pripremila je pjesme i mali igrokaz s učenicima 3.razreda.
Sv. NIKOLA je darivao svu djecu.
Zahvaljujemo Gradu Krku na organizaciji.

Nakon susreta sa Sv. Nikolom, učenici 3. razreda, na satu informatike izrađivali su crteže u programima Bojanje i Bojanje3D i na taj način dočekali mjesec prosinac.