Arhiva kategorije: Nekategorizirano

Terenska nastava 3. razreda

Rijeka – središte naše županije

Moj razred je 5. 12. 2018. otišao na izlet u Rijeku.

Krenuli smo u osam sati. Stigli smo oko devet sati i najprije pojeli marendu. Krenuli smo prema Prirodoslovnom muzeju. U muzeju smo imali predavanje i radionicu o šišmišima. S vodičkinjom smo se sastali ispred Guvernerove palače. Prošetali smo kroz tunel, zatim otišli do katedrale sv. Vida i do Kosog tornja. Šetnja središtem Rijeke završila je u Mc Donalds`u, gdje smo ručali. Ukrcali sm se u autobus i krenuli prema Trsatskom svetištu. Stigavši u svetište, vodičkinja nam je ispričala zanimljivu priču o tome kako su izgrađene stepenice do svetišta. Nakon obilaska svetišta, otišli smo do Gradine. Gradina je ukrašena lampicama i osjeća se božićni ugođaj.

Nakon što smo sve obišli, krenuli smo kući.

Dorotea  Ž.

 

Rijeka – središte naše županije

U srijedu, 5. prosinca 2018. godine u 8 sati učenici 3. razreda PŠ Vrh otišli su na terensku nastavu u Rijeku.

Vožnja autobusom trajala je sat vremena, a kad smo stigli, doručkovali smo. Krenuli smo u Prirodoslovni muzej. Uz pomoć kustosice upoznali smo razne biljke i životinje. Imali smo i radionicu s edukativnim igrama, a tema su bili šišmiši. Osim igre, bavili smo se istraživanjem šišmiša. Ispred Guvernerove palače smo pričekali vodičkinju i zajedno s njom krenuli prema Korzu. Šetali smo centrom sve do katedrale sv. Vida, zaštitnika Rijeke. Posjetili smo Tunel Ri, koji je prekrasno osvijetljen, vidjeli Kosi toranj pa se uputili na ručak u Mc Donald` s. Kad smo se dobro najeli i ugrijali, krenuli smo prema Trsatu. Posjetili smo svetište Majke Božje Trsatske i otišli do Gradine. S Trsata se pruža predivan pogled na Rijeku. Trsat je u ovo doba lijepo okićen i osvjetljen lampicama, a vidjeli smo i jaslice.

Kući smo se zadovoljni vratili u 16 sati.

Ema K.

IMG 20181205 104054
IMG 20181205 104054
« 1 od 14 »

Poziv roditeljima

Dragi roditelji!

Kao što znate, naša je škola početkom ove školske godine, osnovala učeničku zadrugu pod imenom ˝Busilak˝. Učeničkim se zadrugama poboljšava kvaliteta učenja i poučavanja. Izvan prostora učionice stječu se i razvijaju temeljne osobine poduzetnika: inovativnost, marljivost, poduzetnost, spremnost na preuzimanje rizika i timski rad. Ujedno se razvijaju njega i svijest o ekološkom načinu poljoprivredne proizvodnje.

Kako bi Vam izložili koji su planovi i ciljevi naše Učeničke zadruge ˝Busilak˝ pozivamo Vas na sastanak koji će se održati u ponedjeljak,  3. prosinca 2018.g. u 16, 30 sati.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

 

 

Sanja Novosel Grgurić,

voditeljica Uč. Zadruge ˝Busilak˝

 

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

  1. studenoga- Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. godine

Na današnji dan, prije 27 godina, završila je jedna od najstrašnijih bitaka u Domovinskom ratu- Bitka za Vukovar. Nakon tromjesečne herojske obrane branitelji Vukovara položili su oružje. Bila je to jedna od najvećih tragedija u novijoj hrvatskoj povijesti.

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza 1991. godine napadom bivše JNA i raznih srpskih dobrovoljačkih paravojnih snaga na grad. Suočeni s daleko nadmoćnijom vojnom silom branitelji grada nisu popuštali boreći se za svaku ulicu, za svaku kuću. Ipak, bez prave pomoći kako u ljudstvu tako i u oružju obrana je popustila i branitelji su 18. studenoga bili prisiljeni obustaviti daljnju borbu. Okupatorske snage ušle su u Vukovar i počele protjerivati Vukovarce. Samo iz vukovarske bolnice odvele su i zatočile 261 ranjenog branitelja, civila i bolničkog djelatnika. U tromjesečnom razdoblju napada na Vukovar poginulo je oko 1.850 branitelja, oko 1.600 civila od čega 86 djece. Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece. U spomen na žrtve Vukovara Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara.

Istoga dana, 18. studenoga 1991. godine, snage JNA- e i pobunjeni domaći Srbi ušli su u Škabrnju, malo mjesto u zadarskom zaleđu, te izvršili jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Tom prilikom poginula su 43 civila.

Kao i prošlih, tako se i ove godine naša škola na simboličan način uključila u obilježavanje vukovarske i škabrnjačke žrtve. Zajedno s učiteljem povijesti Tvrtkom Božićem predstavnici svih razreda (Leonardo Grepo, 1. razred; Marta Depikolozvane, 2. razred; Tai Mršić, 3. razred; Nina Berković, 4. razred; Luka Perlić, 5. razred; Boris Mršić, 6. razred; Marina Cvelić, 7. razred i Dominik Vnuk, 8. razred) zapalili su svijeće kod središnjeg križa na groblju u Kosiću te u svoje osobno kao i u ime svih učenika i djelatnika naše škole odali počast svim žrtvama Domovinskog rata.

“Traži se novi suprug“

U srijedu, 14.11.2018 učenici 7. i 8. razreda posjetili su Satiričko kazalište Kerempuh u Zagrebu uz pratnju učiteljice Mirele Sparožić, Marije Žužić i Ksenije Pavlović. Polazak autobusom bio je u 14:00 sati. u 17:30 učenici su došli u Zagreb i iskrcali se ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Šetali su gradom Zagrebom i vidjeli neke njegove znamenitosti. Nakon šetnje gradom imali su vremena za odmor. U 20:00 sati započela je kazališna predstava “Traži se novi suprug“, djelo Mire Gavrana. Kazališna predstava završila je oko 22:00 sati. Učenici su se ukrcali su se u autobus u 22:15 sati i umorni su se vratili svojim kućama oko 1:30 sati.

 

Emina Hamulić, 8. razred

10
10
« 1 od 20 »

 

5. i 7. razredi posjetili su Istru

U jednom danu autobusom, brodom, vlakićem

Prošle srijede  5. i 7. razred išli su  zajedno u Istru na izlet. Posjetili smo pulsku arenu, a zatim  smo išli u obilazak grada. Posjetili smo pulski kaštel i vidjeli smo mnogo topova pored njega. Vidjeli smo i stari hram. Ukrcali smo se na brod i krenuli prema Velikom Brijunu. Kad smopristali u luku, išli smo u muzej Josipa Broza Tita, gdje smo vidjeli preparirane životinje i njegov život na Brijunima.

Vozili smo se vlakićem i vidjeli mnogo biljaka i životinja. Vidjeli smo paunove, zebre, ljame, konje, zečeve, i veliku kornjaču. Vidjeli smo i Rimsku vilu i staru maslinu. Na kraju smo posjetili crkvu sv. Germana i zaputili se doma.

Luka Perlić, 5. razred

1
1
« 1 od 13 »

Strip umjetnici u našoj školi

Strip ne rade samo Zimonić, Kordelj, Marušić, Mataković ili Kostelac…

I naši šestaši izvrsni su strip crtači. Ono što su napravili nakon samo jednog sata teorije stripa na satu Hrvatskog jezika vrijedno je divljenja. Osobito se ističu stripovi Nika Depikozvane te zajednički rad Dominika Nenadića i Dina Bajčića.

 

 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

U četvrtak, 18. listopada 2018. god., učenici i učitelji Područne škole Vrh obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Upriličena je priredba nižih razreda i školskog pjevačkog zbora.

Čuli smo recitaciju dviju učenica 4. razreda, Visoka žuta žita, D. Tadijanovića. Nakon toga,  učenici 3. razreda prikazali su igrokaz Kruh s neba. Oni najmlađi u našoj školi, prvašići, izrekli su mnoge mudre stihove u recitaciji Što radi pekar, a potom se zajednički zapjevalo veselu pjesmicu Jabuko, jabučice. Tijekom pjevanja pjesmice, uzvanicima je bio ponuđen fini i zdravi čips od jabuka, kojeg su ispekli četvrtaši.

Kako je posebno fin i zdrav ručak po tatinom receptu, ispričali su nam učenici 2. razreda, a zatim oduševili publiku poznatim repom o voću i povrću. Vidjeli smo i kratku reportažu Filmske skupine naše Škole, koji su snimali učenike članove sekcije Eko proizvođači kako rade kefir, zdrave smoothie i pekmez. Cijelu je svečanost popratio školski pjevački zbor s dvije prigodne pjesme. Priredbu je zaključio  velečasni Božidar Volarić blagoslovom  hrane i naglasio kako je važno biti zahvalan na svemu.

Nakon priredbe, svi su se roditelji i sudionici uputili pogledati raznovrsnu i posebno mirisnu izložbu u holu Škole.  Počastili smo se tim finim pekarskim proizvodima koje su ispekle vrijedne mame i bake naših učenika.  Uz to, prvi su put svoje proizvode izložili i članovi naše Učeničke zadruge ˝Busilak˝. Tako su se mogli kušati i kupiti fini domaći, ekološki proizvedeni, džemovi od miješanog voća, jabuka, šljiva i smokava.

I naposljetku, možemo samo reći slijedeće:

Drago Sunce, zemljo draga,

hvala Vam za sva Vaša blaga!

Danijela Žužić Kosić

IMG 20181018 105309
IMG 20181018 105309
« 1 od 16 »

 

 

 

TERENSKA NASTAVA 1. – 4. RAZREDA

 

U petak, 21. rujna 2018. godine, učenici razredne nastave naše Škole uputili su  se na Platak. Kombinacija mediteranske i planinske klime i predivan pogled na naš zaljev i otoke, čini ovo kvarnersko gorje posebnim. Iako je najpopularniji zimi zbog skijanja i zimskih radosti, ovoga puta posjetili smo ga dok su još dobrano vladale ljetne temperature.

Planirana terenska nastava odvijala se u etapama i po razredima. Nakon iskrcaja i marende, krenuli smo upoznati zanimljivu Trim stazu, koja na nešto više od 2 km sadrži šest različitih stanica sa spravama za vježbanje, istezanje i rekreaciju. Povezali smo ovu stazu sa sadržajima Tjelesne i zdravstvene kulture tako i Prirode i društva.  Pješačili ravno, uzbrdo, nizbrdo, isprobavali sprave, gredice, užad i razne drvene prepreke. Orijentirali se u prostoru pomoću prirode. Zabavljali se, smijali i rekreirali trim stazom više od sat vremena. Što je najvažnije, cijelo smo vrijeme terenske nastave udisali čisti šumski zrak!

Nakon toga, ponovo smo se okupili i družili u slobodnom vremenu igrajući nogomet, vozeći autiće s pedalama, skakali po trampolinu, igrali se u parku i isprobali vožnju na malom „zip-line-u“ namijenjenom baš djeci.

Veseli i pozitivno umorni, krenuli smo prema svojoj školi, družeći se još malo u autobusu. Sve je proteklo i bolje od očekivanog, a izletište Platak možemo preporučiti svakom tko je željan aktivnosti u prirodi.

Učiteljica Danijela Žužić Kosić

foto galerija: