21. ožujka 2024. – Svjetski dan osoba s Down sindromom

Na dan 21. ožujka svake se godine obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost sindroma Down u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Više o sindromu Down možete pročitati u letku koji slijedi.

Učenici i djelatnici naših škola i ove su godine obilježili ovaj dan, a što su stvarali i na koji način su se pripremali pogledajte u nastavku.
U PŠ Punat današnji dan odlučili smo provesti na najbolji mogući način te smo ugostili obitelj Marot iz Kostrene. Budući da je današnji dan, 21. ožujka, dan obilježavanja sindroma Down,
željeli smo učenicima i učiteljima približiti sam sindrom iz perspektive jedne obitelji.
Obitelj Marot ima dvije djevojčice, Kaju, učenicu 4. razreda Osnovne škole u Kostreni, i Anu, djevojčicu koja u rujnu započinje svoje osnovnoškolsko obrazovanje te koja je rođena sa sindromom Down. Inače su i aktivni članovi Udruge za sindrom Down – Rijeka 21.
Kaja je održala predavanje za učenike 4., 5 i 6. razreda o životu sa sestrom koja ima Down sindrom. Upoznala je učenike o tome što je Down sindrom, kako on nastaje, kako djeca izgledaju, čime se bave, što vole raditi, kako se ponašaju, ali i kako se mi ponašamo i kako se
možemo ponašati kada se susretnemo. Pokazala im je mnoštvo slika i videa kako Ana pliva, uči jahati, svira različite instrumente, razgovora te stvara prijateljstva.
Učenici su imali mnogo pitanja za Kaju, a tu su se uključili i roditelji koji su dali svoj uvid, podijelili svoja iskustva i odgovorili učenicima na sva pitanja koja su ih zanimala.

Staviti se u tuđe cipele i razumjeti druge nije lagan zadatak te nam je susret s ovom obitelji donio uvid u život djeteta s Down sindromom, nova znanja, ali i pogled iz njihove perspektive – perspektive sestre i roditelja, što je svakako neprocjenjivo. Ovim putem još se jednom zahvaljujemo obitelji Marot na odazivu i dolasku u našu školu. Svakome od nas ovo je
iskustvo donijelo nešto što ćemo ponijeti sa sobom i ne zaboravimo, u različitostima smo svi jednaki i jednako smo vrijedni. Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo!

Sjetite se da smo upravo u različitostima SVI jednaki i  jednako vrijedni.