Drugo nagradno studijsko putovanje za učenike i mentore, sudionike županijskih i državnih natjecanja

Odredište drugog nagradnog studijskog putovanja ponovno je bio Zagreb, no sadržaj je bio drugačiji od prošlogodišnjeg. Ove smo godine boravak u Zagrebu uskladili s održavanjem Tjedna znanosti, svojevrsnog sajma zagrebačkih fakulteta i tvrtki (Ericsson, Rimac–automobili, Tesla, Robokacija), startupova (Circuit Mess), udruga (Hrvatsko društvo za hitnu medicinu, Astronomsko društvo), muzeja (Hrvatski prirodoslovni muzej) i ponekih osnovnih škola. Izlagači su najširoj javnosti predstavili izbor svojih aktivnosti, dosega i mogućnosti.

U paviljonu broj 10 Zagrebačkog velesajma bilo je živo i zanimljivo. Raspršili smo se kuda koji: istraživali, proučavali, isprobavali, promatrali, razgovarali, testirali i testirali se… Izlagači beskrajno strpljivi, profesionalni, nasmijani, spremni educirati nas i posvetiti nam nešto svoga vremena učinili su da dva sata koja smo proveli na Tjednu znanosti prolete kao dva trenutka.

U istom paviljonu bio je uređen prostor za održavanje panela čije su teme odreda sagledavale budućnost s pogledom iz ovog trenutka. Evo čime su se paneli bavili:

  • Potiču li aplikacije i portali lijenost, ubijaju li kreativnost, hoćemo li izgubiti ljubav prema čitanju i pisanju? Utjecaj digitalne tehnologije na obrazovne procese – plusevi i minusi
  • Komunikacija i obrazovanje u hipertehnološko doba. Razvoj digitalnog društva u sljedećem desetljeću. Digitalna strategija Republike Hrvatske i utjecaj IT industrije na gospodarstvo
  • Kako pretvoriti znanje u posao? Koje korake treba učiniti da bi se ideja pretvorila u start up?Kako postati jednorog koji pomaže na tom putu?
  • Tko će vladati svijetom: čovjek ili umjetna inteligencija? Ugrožavaju li roboti čovjeka? Koji su etički izazovi novog doba?
  • Budućnost prometa: svijet na robotičkom autopilotu? Ima li pilota u avionu? Tko zapravo vozi ovaj taksi/vlak/autobus/tramvaj? Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu, tramvaji, vlakovi, automobili na električnim energijama
  • Klimatske promjene: mit ili stvarnost? Koliko je čovjek svjestan vlastite autodestruktivnosti?
  • Ima li života u svemiru? Treba li čovjek tražiti alternativni dom i postoji li takvo mjesto u beskraju svemira? Kako izgleda potraga za mjestom gdje čovjek može živjeti?
  • Energetska tranzicija: obnovljivi izvori energije (vjetroelektrane, sunčane elektrane, upravljanje okolišem)

Uspjeli smo popratiti dio prvog panela. Panelisti Toni Milun, Marko Alerić, Marin Trošelj, Ivan Kunović i Maja Marčinko, iako svaki iz drugačijeg miljea, složili su se da ishod utjecaja digitalne tehnologije na obrazovne procese, ovisi o načinu na koji se koriste. Hoće li tehnologija postati alat ili vladar novim generacijama, ovisi o onima tko ih bude upućivao u način korištenja tehnologije.

S Tjedna znanosti ispratio nas je DJ show Teslina zavojnica: Ivan Kožar, mladi inovator s Fakuleta elektrotehnike i računalstva osmislio je muzikalnu Teslinu zavojnicu te je pokrenuo brend HCAC koji spaja DJ performanse i Teslinu zavojnicu. Uz glazbu koju je Ivan puštao s DJ pulta, tri milijuna volti paralo je zrak! Da smo mogli barem još malo ostati…

S Velesajma, uputili smo se u središte Zagreba na ručak nakon kojeg smo se desertom osladili u Muzeju čokolade saznavajući o tajnama svima omiljene delikatese.

Na kraju, školski sat slobodnog vremena: s Trga bana Jelačića natrag na Trg bana Jelačića – svatko je isprobao samostalnost i snalaženje u glavnome gradu.

Ohrabreni dobrim iskustvom, vraćajući se otoku, stvorili smo obrise trećeg nagradnog studijskog putovanja, dok je o ovome koje je upravo završilo, učiteljica Karmela Vajdoher Žilić, priložila videozapis koji možete pogledati ovdje.

Milica Žužić