Kamp mladih informatičara Hrvatske 2023.

I ovoga ljeta, po 32. put, najprivlačnije odredište naših mladih informatičara i programera je grad Krk, gdje između 29. lipnja i 07. srpnja 2023. godine, sudjeluju u radu Kampa mladih informatičara Hrvatske. Ovu tradicionalnu ljetnu školu namijenjenu najboljim mladim informatičarima, darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola te članovima udruga i klubova Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), HSIN organizira u suradnji s Klubom informatičara otoka Krka i Osnovnom školom Fran Krsto Frankopan – Matičnom školom Krk, inače domaćinom, a sve pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kultureMinistarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Grada Krka.

Uz učenike pozvane temeljem natječaja, Kampu su se priključili i nadareni mladi informatičari iz udruga HSIN-a, kao i učenici s područja Grada Krka te općina Dobrinj i Punat. Dakle, Kamp je ove godine okupio čak 75 polaznika (od kojih 50 osnovaca i 25 srednjoškolaca), s time da ih iz Krka ima 21, 3 iz Dobrinja i 1 iz Punta, o kojima se brine 13 predavača, među kojima i četvero Krčana: Jelena Nujić, Marijan Jurešić, Matej Ban i Patrik Šneperger. Primarne zadaće ovog zaista vrijednog programa su stjecanje znanja i vještina iz različitih područja informatike s posebnim naglaskom na programiranje, kako bi se njegovi polaznici što bolje pripremili za nadolazeća školska, županijska i državna natjecanja, informatičke olimpijade te ostale domaće i međunarodne natjecateljske smotre, zatim dodatno obrazovanje nadarenih informatičara osnovnih i srednjih škola te naposljetku druženje uz mnoge popratne, kulturne i društvene aktivnosti.

Kao i dosad Kamp se odvija u prostoru krčke osnovne škole, a njegovim sudionicima ponuđene su neke od sljedećih (obveznih ili izbornih) radionica: Logo – napredniPython – početniPython – napredniC++/STL – početniAlgoritmi (1, 2 i 3)Web programiranjeSlobodno programiranje3D modeliranje i Android. Osim toga za sve okupljene organiziraju se zanimljiva (stručno-znanstvena) predavanja, ali i brojni drugi sadržaji što ih vode stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i nosioci olimpijskih informatičkih medalja te članovi Kluba informatičara otoka Krka.

Prema posebnom programu, u sklopu Kampa se, po već ustaljenoj praksi, pripremaju i hrvatske informatičke reprezentacije koje ovog ljeta očekuju nastupi na međunarodnim informatičkim natjecanjima. Reprezentaciju učenika osnovnih škola tako čeka nastup na 7. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2023, dok reprezentacije učenika srednjih škola očekuju nastupi na 35. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2023, 3. europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke – EGOI 2023 te 30. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2023.

Predstavnik Kluba informatičara otoka Krka, ujedno i jedan od njegovih osnivača, krčki profesor informatike Boris Bolšec, napomenuo je kako je jedna od povlastica Krčana, kao redovitih domaćina ovog ljetnog informatičarskog kampa, mogućnost uključivanja određenog broja osnovaca u ovaj program te omogućavanje njihova pojačanog izvannastavnog informatičkog educiranja u društvu s njihovim ponajboljim vršnjacima, i to po programima koje posebno za ovu prigodu pripremaju i u djelo provode iskusni predavači i mentori. Posebnost i vrijednost ovog kampa ogleda se i u činjenici da uloge predavača ondje nerijetko preuzimaju brojni mladi, na natjecanjima dokazani informatičari, čiji dobar dio dolazi i iz redova bivših sudionika ovog programa.

Izvor: www.grad-krk.hr