Krčki školarci obilježili Međunarodni dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka te podršku Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir i osnovnih škola Fran Krsto Frankopan, Malinska-Dubašnica i Omišalj, a povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, 27. siječnja 2020. godine, pred u cijelosti ispunjenim auditorijem krčke Velike gradske vijećnice održan je prigodan program.

Kroz gotovo dvosatno događanje okupljene osnovnoškolce, srednjoškolce, njihove profesore i sve ostale uzvanike proveli su predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka Darko Fanuko te dvoje krčkih profesora – Denis Buljat i Mirjana Komadina Mergl, s time da je nakon odrađenih izlaganja red došao i na dva predstavljanja, i to najprije, dokumentarnog filma Jasenovački Memento redatelja Bogdana Žižića, a potom i dokumentarne izložbe Iza žice (Logori 1941. – 1945.) autorice Nataše Mataušić.

Na današnji dan, uvodi Fanuko, Međunarodni dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, prisjećamo se svih žrtava nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rada, a da se povijest ne bi ponovila potrebno je držati se ciljeva i zadaća suvremenih antifašističkih organizacija koje možemo sažeti na: suprotstavljanje širenju mržnje i nasilja te vjerske, rasne i bilo koje druge netrpeljivosti, te inzistiranje na širenju međusobne ljubavi, suradnje, solidarnosti i svakojake pomoći. No zastupajući istine o zloćudnosti prirode fašizma i nacizma, antifašisti ne smiju tajiti ni zločine koji su počinjeni s antifašističke strane, ali pritom ne smijemo zanemariti ni to da su fašisti, tj. nacisti, genocid i druge zločine činili kao sastavni dio svoje političke strategije i borbene djelatnosti koja je obuhvaćala i svjesna istrebljenja pojedinih društvenih skupina, dok je zločinački čin u antifašista, najčešće, smatran nedopuštenom radnjom i ekscesnim činom pojedinaca iliti ekstremnih grupa. To moramo isticati, zaključuje Fanuko, jer povijest se počela jednoznačno tretirati, a pojedini povjesničari umjesto da pišu povijest, kreću s pisanjem povijesti zločina, i to isključivo u korist jedne ili druge suprotstavljene strane. Međutim, danas je potrebna drugačija vrsta povijesti koja neće biti korištena kao politički instrument već nas približiti prošlosti kakva je ona zaista i bila, odnosno koja sadašnjost vidi ne samo kao jedan od ishoda antifašističke borbe već i kao svojevrsno upozorenje spram zla koje više nikad ne bismo smjeli prizvati.

Ovaj bi program, nastavlja prof. Denis Buljat, bilo gotovo nemoguće realizirati bez suradnje, u ovome slučaju stručnog aktiva nastavnika povijesti svih otočnih škola i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a sve kako bi se na dostojanstven način obilježio Međunarodni dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti što se diljem Europe obilježava 27. siječnja (inače datum kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz, u poljskom Birkenau). U nastavku, osim što je pojasnio pojmove poput holokausta i genocida, na jednostavan i svima razumljiv način oslikao je uspon nacizma u Njemačkoj, od osnivanja Njemačke radničke partije, 1919., koja je s vremenom preimenovana u Nacionalsocijalističku radničku partiju Njemačke, preko imenovanja Hitlera njemačkim kancelarom, 1933., i donošenja Konačnog rješenja židovskog pitanja (Die Endlösung der Judenfrage), 1942., pa sve do uvođenja prakse organiziranja koncentracijskih i radnih logora, 1933., a među kojima je jedan od najzloglasnijih bio upravo poljski Auschwitz.

Nadalje, prof. Mirjani Komadini Mergl bio je povjeren zadatak predstavljanja inicijative Putujem i učim, u okviru koje krčka srednja škola već sedmu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom projektu Vlak sjećanja (Treno della memoria), čiji sudionici, putujući vlakom sve do Birkenaua, na simboličan i jedinstven način odaju počast žrtvama tamošnjeg logora. No, cilj tog putovanja jest Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te svečana komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju logoraša. Osim što je predstavljena spomenuta inicijativa, prikazani su i najuspješniji radovi nastali u okviru dosadašnjih izdanja natječaja koji našim srednjoškolcima omogućava sudjelovanje u projektu Vlak sjećanja. Također, najavljen je i novi natječaj, kojem je jedan od ciljeva osvijestiti učenike o opasnostima diskriminacije, predrasuda, netolerancije, antisemitizma te drugih oblika mržnje, i to posredstvom kreativnog izražavanja, obzirom na zadaću izrade petominutnog videa inspiriranog temom Ljubav je jača od mržnje. Natječaj je za sve zainteresirane srednjoškolce (isključivo polaznike trećih i četvrtih razreda) otvoren sve do 09. veljače ove godine!

FOTOGALERIJA:

izvor: mrežne stranice Grada Krka